Enel pleacă. Cine preia activele din România, vândute cu o sumă uriașă

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat joi, 9 martie, că îşi va vinde operaţiunile din România. Cumpărătorul este grupul grec Public Power Corp (PPC), care devine astfel cea mai mare companie energetică din Europa de Sud-Est. Tranzacția pe activele din România este de 1,26 miliarde de euro. Enel și-a anunțat încă de anul trecut plecarea spunând că în România ”nu mai are potențial de creștere.”

Compania Enel pleacă din România, iar activele vor fi cumpărate de cea mai mare companie din Grecia
Compania Enel pleacă din România, iar activele vor fi cumpărate de cea mai mare companie din Grecia

Compania Enel a anunțat că este orientată către șase țări unde există potențial de creștere a companiei.

Tranzacţia este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului Enel, care vizează concentrarea asupra a șase ţări ţintă cu potenţial ridicat de creştere şi în care are o prezenţă integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia. Finalizarea tranzacţiei, aşteptată în trimestrul al treilea al acestui an, este supusă unor condiţii întâlnite în mod obişnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităţilor antitrust competente.

„Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail”, se arată într-un comunicat Enel, citat de Agerpres.

Finalizarea achiziției este preconizată să aibă loc până în al treilea trimestru al anului 2023.

”Activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere comercial. Aceasta este o oportunitate unică de a achiziționa o companie energetică integrată pe verticală cu o evaluare atractivă, punând în mișcare transformarea PPC în cea mai importantă companie de energie curată din Europa de Sud-Est. Suntem încrezători că această evoluție importantă va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea competitivității PPC atât la nivel internațional, cât și la nivel național, creând în cele din urmă valoare pentru părțile interesate,“ a declarat Georgios Stassis, președinte și director general al PPC.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net