Episcopia Tomisului vrea să îngroape scandalul incendiului de la palat?

Ultima actualizare:

”Nu era mansardă, era pod”, ”nu contează unde a avut loc incendiul”. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului încearcă să îngroape responsabilitatea incendiului devastator produs în noaptea de 15/16 octombrie a.c. în mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța (clădire de patrimoniu).

Incendiul care a distrus mansarda palatului s-a produs de la o lumânare sau candelă. Sursa ISU Const
Mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța s-a făcut scrum. Sursa ISU Constanța

 În noaptea de 15/16 octombrie 2022, mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța, o clădire monument istoric, a fost distrusă de un incendiu izbucnit, spun pompierii, de la o lumânare aprinsă și nesupravegheată. Mansarda era compartimentată în garsoniere-chilii locuite de călugării care slujesc la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, de alături.

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului nu o să fie audiat

Într-o conferință de presă susținută ieri de preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt Arhiepiscopiei Tomisului a declarat că într-adevăr incendiul a pornit de la o lumânare dar nu are importanță din ce chilie și de călugăr a fost vinovat. Mai mult, pentru ca Arhiepiscopia sau liderul ei, Teodosie Snagoveanul să scape de eventuale probleme mansarda a devenit pod, iar chiliile ”spații tehnice” neamenajate pentru locuit dar în care totuși trăiau călugări.

”(…)Menționez că acolo nu era o mansardă, era vorba de podul clădirii. Mansardă înseamnă să vii și să construiești ceva deasupra(nr. Cu reguli speciale). Nu a fost informați corectă. A ars practic podul Palatului Arhiepiscopal, construit în 1923 și datorită lemnăriei care era foarte uscată, mare parte din ea s-autoaprins. Confirmăm și noi ce au spus pompierii și anume sursa incendiului a fost o sursă de foc uitată, o lumânare sau o candelă, undeva într-o chilie”, a declarat preotul Eugen Tănăsescu citat de news.ro.

Specialiștii urmează să expertizeze Palatul Episcopal din Constanța
Acoperișul Palatului Arhiepiscopal din Constanța a fost mistuit de flăcări.FOTO Claboo Media

Acesta a anunțat că reprezentanții Arhiepiscopiei nu au încă o evaluare a pagubelor dar că marți vor avea o întâlnire cu asiguratorul imobilului pentru a vedea ce sumă de despăgubire se va acorda. În spațiul public au apărut informații despre modificări ilegale aduse mansardei dar pe care prin noua poziționare preotul Tănăsescu le îngroapă definitiv.

Asta în condițiile în care, dat fiind că este vorba de un pod, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța a anunțat că Arhiepiscopia Tomisului nu avea nevoie de aviz pentru modificările pe care le-a făcut. Preotul Tănăsescu a ținut să demonteze și informația că în pod ar fi fost amenajate ilegal spații de cazare, practic chilii pentru călugării care slujeau la Catedrală.

Chiliile s-au transformat în ”spații tehnice”

”Nu erau practic chilii, erau niște spații tehnice pe care noi le amenajasem acolo pentur diverse nevoi și stăteau și călugării care se mai rugau”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei conform sursei citate. Despre pagube?

”Din fericire tavanul acelor chilii sau dacă vreți acoperișul podului a fost bine făcut la vremea respectivă, incendiul a rămas doar la nivelul podului dar chiliile de jos sunt afectate de apă pentru că cantitatea de apă care s-a folosit la stingerea indendiului a afectat pereții clădirii(...)Din punct de vedere al bunurilor de patrimoniu nu avem afectat nici un bun, în afară de clădire care va fi expertizată. Dar cărți de patrimoniu, icoane de patrimoniu, nu avem afectate”, a explicat preotul Tănăsescu.

El a anunțat că arhiepiscopul Tomisului, Teodosie nu va fi audiat deoarece nu are legătură cu incendiul dar au fost interogați călugării, 10-15 persoane care erau pe acoperiș la momentul incendiului. Cât despre călugărul vinovat, din nou reprezentantul Arhiepiscopiei a avut o reacție surprinzătoare.

”El a fost chemat la audieri, nici nu știu dacă era vorba de chilia lui. Probabil a fost a lui, probabil a fost alta. Știm doar că dintr-o chilie din partea de vest(...)Discuția primară nu este să tragem pe cineva lă răspundere ci să rezolvăm o problemă”, a transmis Tănăsescu.

De ce Arhiepiscopia susține că era pod nu mansardă

Potrivit adevărul.ro, legislația prevede expres că, înainte de a începe orice lucrare, beneficiarul trebuie să solicite un aviz de securitate la incendiu necesară obținerii autorizației de construire. La finalizarea lucrărilor, pentru recepția finală, ISU emite o autorizație de securitate la incendiu doar după ce verifică la fața locului dacă acea structură realizată respectă toate elementele de siguranță.

Conform unor surse din Primăria Constanța, lucrările efectuate la mansarda Palatului Arhiepiscopal nu au autorizație de construire. Poliția Constanța a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă.

Ce trebuie să știți despre Palatul Arhiepiscopal

În clădirea Palatului Arhiepiscopal, a cărui mansardă a fost distrusă în incendiu, au funcționat prima instituție de învățământ din oraș, muzeul de arheologie, dar și biblioteca. Piatra Palatului episcopal a fost pusă în martie 1914, însă șantierul a fost abandonat din cauza primului război mondial până în anul 1925.

Construcția a fost inaugurată în anul 1934, edificiul purtând semnătura arhitectului Ion D. Enescu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost bombardată de ruși, fiind distrusă aproape în totalitate. Imediat după război, aici a funcționat Facultatea de Piscicultură, prima unitate de învățământ superior din Constanța.

Ulterior, în clădirea Palatului Arhiepiscopal au mai funcționat, între anii 1957 – 1977, Muzeul de Arheologie, iar apoi Biblioteca Județeană (1980 – 1998). Ulterior, Palatul Episcopal și-a reluat destinația inițială, de reședință a Arhiepiscopiei Tomisului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
nose cover  jpg
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net