Examenele elevilor, în pericol? Ce se întâmplă cu greva profesorilor...
Profesorii primesc veşti proaste în locul celor bune pe care le tot aşteaptă. Guvernanţii se gândesc să îngheţe salariile în sistemul bugetar, în timp ce cadrele didactice ies în stradă pentru lefuri mai mari. Mai mult, pentru reducerea cheltuielilor bugetare se mai vehiculează acum şi interzicerea cumulării pensiei cu salariul în sistemul de stat.
Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare ar putea lovi grav un domeniu aflat şi aşa în suferinţă. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a apreciat, într-o intervenţie în direct la Digi 24, că aproximativ 15.000 de angajaţi din Educaţie ar putea fi afectaţi de această măsură.
„Putem discuta de vreo 15.000 de colegi în situaţia asta, personal didactic auxiliar, nedidactic şi didactic de predare. Cu concentrare mai mare pe personal didactic de predare şi mai ales pe partea de ştiinţe exacte - fizică, chimie, biologie şi nu numai”, a spus Nistor. Cel mai probabil, oamenii vor păstra pensia şi vor continua să lucreze în sistemul privat.
În mai se anunță grevă generală
Aceste măsuri se suprapun peste nemulţumirile salariale ale angajaţilor din sistemul de învăţământ. Deja pichetările au început încă de săptămâna trecută şi continuă, conform graficelor, până în mai, când se va ajunge mai mult ca sigur la greva generală, a lăsat liderul Federaţiei „Spiru Haret” să se înţeleagă, apreciind că discuţiile purtate până acum s-au dovedit zadarnice.
„Sunt 15.000 de colegi în situaţia asta”
„M-am săturat de discuţii, a ajuns. După ultima pichetare, cei doi preşedinţi de partide, PNL şi PSD, s-au angajat că vor pune în aplicare Legea 153 în totalitate. E vorba de personalul nedicatic şi, bineînţeles, debutanţii din sistem. Urma să dea un răspuns în câteva zile. N-a mai venit nici un răspuns, ne trezim acum cu proiectul de ordonanţă (n. red. - privind reducerea cheltuielilor bugetare).
În aceste condiţii, urmează pichetare în 25 şi 26 aprilie, în 10 mai va fi un mare marş de protest în Bucureşti şi din 22 mai, cu acceptul colegilor noştri, vom declanşa greva generală. Nu se mai poate merge pe aceeaşi situaţie. Nu poţi sacrifica la nesfârşit exact pe cei care au venituri mici, exact pe cei de care ai atâta nevoie, că o societate fără educaţie, îmi pare rău, dar, nu se poate dezvolta”, a mai spus Nistor.
Confruntat cu realitatea conform căreia o grevă generală ar putea pune în pericol apropiatele examene şi i-ar afecta pe elevi, Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, Nistor a răspuns: „Să ştiţi că întotdeauna ne-am gândit nu numai la interesul nostru, ca şi categorie socio-profesională, ci şi la interesul elevilor. Dar trebuie să se înţeleagă că la un moment dat nu se mai poate continua aşa. Atâta vreme cât în toate statele europene se înţelege importanţa Educaţiei...”.
Ligia Deca: „Am încredere că nu vom ajunge acolo”
Ministrul Educaţiei a reacţionat în urma anunţului grevei generale din învăţământ: „Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii”, a afirmat aceasta, potrivit Agerpres.
Ligia Deca a subliniat că Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi doreşte ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie.