Schimbări revoluționare în școli! Admitere diferențiată la liceu și Bacalaureat cu 10 probe

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de guvern, de miercuri, şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a fost anunțul ministrului Educației Ligia Deca. Cu toate că părinții și elevii s-au opus, absolvenții de clasa a VIII-a vor susține, pe lângă Evaluarea Națională, un alt concurs de admitere. Mai exact, liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere, cu probe de profil, pentru 60% din locuri. De menționat este și faptul că Bacalaureatul se schimbă și el din 2023. Elevii vor susține 10 probe.

Se schimbă Bacalaureatul din 2023 Foto: Shutterstock
Se schimbă Bacalaureatul din 2023 Foto: Shutterstock

Cum se va da admiterea la liceu

Admiterea la liceu se va schimba din anul 2027. Toţi elevii vor participa la Evaluarea Naţională, apoi va urma un examen separat, pentru cine dorește, la liceu.

Liceele cu o concurență mare vor putea organiza un examen propriu doar pentru 60 la sută dintre locuri și cu subiecte făcute de Ministerul Educației. Toate în aceeași zi, la aceeași oră.

,,60% din locurile pe profilurile unde a existat concurență vor putea fi scoase în concurs. Pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la Evaluarea Națională. Din aceste 40%, 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sau pentru elevii romi", a explicat Ligia Deca.

Cum va arăta Bacalaureatul din 2028

Proba încrucișată a profilului e nouă. Cei de la uman vor fi testaţi la matematică, iar cei de la real, vor da examen la istorie. În plus, la BAC vor fi două probe orale pentru limbile străine.

Prin urmare, vor fi zece probe: limba Română, scris și oral, proba obligatorie a profilului, proba la alegere pentru elevi, dar și competenţe digitale, pe lângă limba maternă, scris și oral. Cum pot scăpa liceenii de presiunea din vară? Vor putea da toate probele orale și de competenţe în timpul anului. 

Nu vor crește salariile profesorilor

Promisiunea că un profesor debutant va primi salariul mediu pe economie a fost transferată în responsabilitatea unui alt minister. Acum, urmează dezbaterea parlamentară în procedura de urgență. Liderii coaliției au promis aprobarea legilor educației până în luna iunie. Doar așa ar putea intră în vigoare din anul școlar următor.

image
image
image
image
image
image
Picnic regele Charles Valea Zalanului 3 iunie 2023 (6) jpg
femeie jpg
Nivel scăzut de serotonină simptome jpeg
Rugăciune cu biblia. Foto Daniel Guță
Tineri telefon FOTO Shutterstock jpg
tineri disparuti mexic jpg