Sfaturi pentru un examen de succes! Cum să-şi ajuţi copilul pe timpul BAC-ului

Elevii de clasa a XII-a încep luni (20 iunie) probele la Bacalaureat. Specaliștii au un set de sfaturi pentru elevi și unul pentru părinți. Pentru elevi să-și controleze stresul și emoțiile, iar pentru părinți să-i încurajeze. Iată cum faceți asta!

image
Bacalaureatul, o perioadă stresantă și pentru elevi și pentru părinți foto: Mediafax

Psihologul Mihaela Vintilă susține că acum, în săptămâna examenelor, tot ce mai putem face este să lucrăm cu emoțiile și să ne axăm pe încurajare: „Nu se îngrașă porcul în ajun. Un elev care dă examen nu trebuie să învețe/ recapituleze mai mult de 4 ore pe zi. S-ar obosi, s-ar stresa și mai tare, le-ar face pe toate varză în cap”.

Citeşte şi: Cum să înveţi mai uşor pentru BAC

Ce au de făcut părinții?

Încurajați-l! Examenul este asociat de orice elev cu frica şi cu emoţia eşecului. În această perioadă, părinții nu trebuie să-l streseze suplimentar, ci să-l asigure că totul va fi bine.

Nu-i spuneți că e prost, slab pregătit, nu-l certați, nu-l pedepsiți. E mult prea târziu acum pentru reproşuri. Ca părinte, trebuie să fii suport moral, nu un stres suplimentar, să-l îmbărbătezi, să-i spui că e puternic, deştept”, spune Mihaela Vintilă.

Să fie liniște și armonie în familie. Părinții trebuie să se abțină de la certuri, consum de alcool, cicăleli.

„Grijile familiei nu trebuie ignorate, dar măcar amânate. Nu-l faceți părtaș la situațiile tensionate dintre voi măcar în perioada asta de examene”.

Nu-i trasaţi sarcini suplimentare, de pildă făcut curăţenie în cameră sau spălat vasele. Lăsaţi-l să-şi consume puţinul timp liber relaxându-se aşa cum îi place. Dar trebuie evitate calculatorul, telefonul, televizorul. Mizați pe ieșiri în aer liber, plimbări cu bicicleta, cu rolele, fotbal, handbal, tenis de masă, astfel încât să facă mișcare și să-și limpezească mintea.

Nu-l certați dacă nu învață, nu ridicați glasul, pentru că și copilul are nervii întinși la maximum. „Chiar dacă nu arată, adolescenții au gradul lor de sensibilitate. Mai bine explicați-le de ce e atât de important acest examen și care sunt avantajele obținerii unei note bune”, recomandă Mihaela Vintilă.

Odihna şi alimentaţia sunt foarte importante. Gătiţi-le mâncărurile preferate, mizând pe legume, proteine de calitate şi grăsimi bune. Un copil care face efort intelectual are nevoie şi de dulciuri, aşa că nu le interziceţi atâta timp cât nu exagerează. Trebuie să doarmă 8-9 ore pe noapte, să se culce devreme, iar în rest să recapituleze materia, acolo unde simte că are scăpări.

Dacă la prima probă rezultatele nu vor fi îmbucurătoare, elevul se poate descuraja total. „Nu faceți din asta o tragedie, spuneți-i că a fost un accident, că aveți încredere în el, că o să fie mai bine la următoarea probă. Strângeți din dinți și mergeți mai departe”, mai spune psihologul.

Cum să îşi controleze elevii emoţiile

Psihologul Florin Ulete îi învață pe elevi cum să-și controleze emoțiile, ce să facă în ziua examenului, dar și în perioada dintre probe.

Gândește pozitiv!

 • Ocupă-te doar de lucrurile care depind de tine
 • Stabilește-ți scopuri realiste
 • Concentrează-te pe calități, nu pe limitări

Controlează-ți stresul!

 •  Învață câteva exerciții de respirație
 •  În ziua examenului, comportă-te normal, ca în orice zi din viața ta
 • Trebuie să-ți spui: sunt calm, relaxat, voi fi atent, azi e ziua mea cea mai bună!

În ziua examenului

 • Citește cu atenție toate subiectele primite și încearcă să înțelegi ce ți se cere la acest examen. Folosește cel puțin 5 minute pentru a te familiariza cu spațiul problematic, asigură-te că înțelegi ce îți cere fiecare întrebare.
 • Planifică timpul pe care o să-l acorzi fiecărui subiect, în funcție de punctajul pe care îl are acesta.
 • Creează-ți o schiță sumară a fiecărui răspuns.
 • Planifică răspunsurile la fiecare întrebare, alcătuind o schemă sumară care va funcţiona ca un fel de coloană vertebrală a întregii lucrări, notează ideile principale precum şi detaliile importante.

Ce ai de făcut între probe

După ce ai încheiat o probă de examen, zarurile au fost aruncate, nu are sens să te mai gândești, să te mai frămânți. Ocupă-te de alte lucruri:

 • Evită să discuți cu ceilalți candidați despre examenul încheiat și „șterge” orice preocupare legată de el.
 • Relaxează-te câteva ore, dormi, apoi fă o recapitulare sumară a materiei pentru examenul de mâine.
 • Comportă-te ca și cum astăzi nu s-ar fi întâmplat nimic. Gândește-te la proba următoare! Mult succes!

Calendarul examenului de Bac

 •  20 iunie 2022: Limba și literatura română - proba scrisă
 • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului - proba scrisă
 • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării - proba scrisă
 • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă - proba scrisă
 • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 •   28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula