Cum să înveţi mai uşor pentru BAC

Învăţatul pentru examenele din anii terminali poate fi istovitor şi extrem de dificil, în special atunci când eşti demotivat sau lipsit de chef. Un psiholog explică pentru adevarul.ro mici trucuri care te pot ajuta să te mobilizezi mai uşor, dar şi cum să faci faţă gândurilor negative şi temerilor de dinaintea examenului.

Tinerii încearcă să se  pregătească temeinic pentru  examenul de maturitate
Tinerii încearcă să se pregătească temeinic pentru examenul de maturitate

Examenele de Capacitate şi Bacalaureat bat la uşă, iar elevii sunt pe ultima sută de metri. Învăţatul în această perioadă poate fi mai stresant decât oricând, iar cheful de învăţat este puţin probabil că îi ajută pe viitorii absolvenţi.

Citeşte şi: BAC 2022: În ce condiţii vor fi eliminați elevii din concurs

Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan transmite câteva ponturi pentru a-i ajuta pe elevi să se mobilizeze, atunci când vine vorba de învăţat. Ea le spune elevilor să nu mizeze pe „cheful de învăţat”, pentru că acesta nu îi va ajuta niciodată.

Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan
Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan

„Te rog să înţelegi că niciodată nu vei avea chef să înveţi. Aşa că nu aştepta să-ţi vină cheful. Pune-te pe treabă imediat. Nu poţi controla ceea ce simţi, dar poţi controla alegerile tale”, explică ea, referindu-se la motivul de a nu învăţa, care este cel mai adesea invocat.

Pauze la fiecare oră 

Apoi, trebuie să ne organizăm munca. Nu lucrăm haotic, ne împărţim materia de învăţat pe zile şi stabilim câte o „normă” de învăţat zilnic, dar cu pauze.

Citeşte şi: Ai luat o notă mică la simulare? Ce poți face pentru a îmbunătăți rezultatele

„Te pui la masă, te apuci de învăţat 50 de minute, ca la şcoală. Şi telefonul nu este lângă tine. Pentru că dacă primeşti notificări, mintea ta este când la învăţat, când la notificări. Este ca şi când te urci într-o maşină şi vrei să ajungi într-un loc anume, dar pe drum, din 200 în 200 de metri te întorci. Niciodată n-o să ajungi acolo unde trebuie”, mai explică psihologul. 

Regula celor cinci secunde 

Un mic truc psihologic este „regula celor cinci secunde”. Atunci când avem gânduri negative sau ne gândim la lipsa de chef de a studia, să nu ne lăsăm acaparaţi de aceste idei mai mult de cinci secunde. 

Nu pune snooze la alarma de dimineaţă
Nu pune snooze la alarma de dimineaţă

„O tehnică este regula celor cinci secunde, pe care şi eu am învăţat-o de la alţii: în primul rând, pune-ţi ceasul să sune dimineaţa cel târziu la ora 8.30. Nu mai sta în pat după ce sună alarma. Nu pune pe amânare. În momentul în care îţi vin în gând lucruri de gen „mai stau un pic”, „sunt încă obosit”, aplici regula celor cinci secunde. Exact ca şi atunci când decolează o rachetă, numeri 5, 4, 3, 2, 1. Te-ai ridicat, efectiv, nu mai stărui în gândurile respective, pentru că dacă stărui mai mult de cinci secunde în gândurile negative, se năruie totul. De câte ori vine în mintea ta un gând negativ care te distrage, îi spui: stop!. Te văd, n-am timp de tine acum. Promit că după ce termin de învăţat astăzi, te ascult”, explică Cecilia Ardusătan.

Mai târziu, eventual seara, acest gând va avea altă nunaţă, după ce vom avea satisfacţia că am învăţat tot ce ne-am propus pentru acea zi. 

Cum îţi atingi obiectivul 

„Ia o foaie de hârtie şi scrie: obiectiv principal - BAC-ul. Apoi te rog să faci o listă cu tot ceea ce poţi face pentru a-ţi atinge scopul. Încearcă să împarţi materia, cât ai de învăţat în fiecare zi, pentru a-ţi atinge acest obiectiv”, spune ea.

Apoi, mai arată psihologul, este foarte foarte important să începi cu activitatea cea mai grea, sau cu materia cea mai grea, pentru că resursele de energie, chef, voinţă şi alte aspecte se termină la sfârşitul zilei.

Despre faptul că uneori simţim că nu suntem motivaţi, psihoterapeutul mai are ceva de spus: „Mulţi îmi spun că nu-şi găsesc motivaţia. Motivaţia ştiţi cum vine? Făcând lucrurile, chiar dacă n-ai chef.” 

Trezitul târziu te face letargic 

Specialiştii spun că somnul este foarte important, însă nu mai puţin importantă este ora la care ne trezim.

„Dacă dormi până la 11.00 – 12.00, asta te va face letargic. Nu te ajută deloc. Deci ne trezim dimineaţă, începem cu materia cea mai grea, învăţăm cel puţin trei ore pe zi, după aceea ne putem ocupa de alte chestiuni”, mai spune ea.

Ziua ar trebui încheiată cu o scurtă evaluare a activităţii noastre de peste zi, a ceea ce am făcut pentru a ne atinge obiectivul pe care l-am notat pe hârtie. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net