EXCLUSIV Ea a blocat în instanță trenul spre Otopeni! «Cine să trăiască sub un pod cu trenul deasupra»
De câteva luni, viața Roxanei Mărişoiu s-a transformat într-un adevărat calvar. CFR SA a început lucrările la trenul spre Otopeni, iar podul și garniturile feroviare vor trece la șase metri distanță de geamul dormitorului. ”Cine să trăiască sub un pod cu trenul deasupra”, ne-a spus supărată femeia, care, deocamdată, a reușit să blocheze totul în instanță.
Au trecut 30 de ani de la Revoluție, dar nu avem un tren sau metrou care să lege Bucureștiul de cel mai mare aeroport al țării: Otopeni.
Cei de la Ministerul Transporturilor au venit într-un final cu cinci variante de proiect și a fost ales unul care s-a dovedit a fi cel mai prost.
Coridorul se întinde pe 2,95 km și urmează să se desprindă din magistrala care merge de la Gara de Nord către Urziceni. Ar trebui să străbată pe piloni strada Drumul Gării Odăi, la o înălțime de 7 metri, prin fața patinoarului ridicat de Ion Ţiriac la Otopeni, să supratraverseze DN1 şi să intre în aeroport în zona terminalului ”Plecări”. Problema este că tronsonul străbate curțile oamenilor, la o distanță de doar câțiva metri de case.
Trenul va trece prin curtea Roxanei Mărișoiu, la doar 6 metri distanță de geam
”Curtea mea măsoară 311 mp, iar CFR vrea să mă exproprieze cu 126 mp. Mă obligă să stau cu trenul în curte, sub un pod, și cu garnitura Diesel, poluantă, care va trece la doar 6 metri de geamul dormitorului. Fluxul va fi de 24 de ore din 24. Vă dați seama ce zgomot, ce trepidații vor fi. Casa o să cadă. Le-am oferit-o autorităților, în ședința publică, drept donație, dar nimeni nu a vrut-o. Nicăieri în România nu s-a întâmplat ca statul să-ți bage trenul în casă. Este o aberație! Nu voi avea unde să mai locuiesc, vor face din mine un om al străzii. Am investit tot ce am avut în această locuință, pe care am cumpărat-o acum doi ani. Nu caut bani, îmi caut dreptatea. Nu se poate sta aici. Cine să trăiască sub un pod cu trenul deasupra”, ne-a declarat Roxanei Mărişoiu (40 de ani), care a mers în instanță.
CFR va ataca decizia instanței cu recurs
Cu ajutorul avocatului Adrian Cuculis, femeia a reușit să suspende lucrarea însă decizia magistraților de la Curtea de Apel nu este definitivă și va fi atacată cu recurs de CFR, după cum au anunțat autoritățile.
Lângă Roxana locuiește Mihaela Dinu (59 de ani). Pilonul 21 este marcat în dreptul porții sale și urmează să fie expropriată de jumătate din curte. Casa este bătrânească și femeii îi este teamă că atunci când vor începe forările la 30 de metri sub pământ construcția se va prăbuși.
Vecina Roxanei se teme că locuința ei se va prăbuși de la trepidații
”Este un abuz, o nedreptate. Și comuniștii intrau cu buldozerele, dar dădeau case la schimb. Să ne exproprieze cu totul, nu așa în bătaie de joc!”, ne spune Mihaela cu ochii în lacrimi, o femeie simplă, care mai speră doar în judecata dreaptă a magistraților.
Ministerul Transporturilor le oferă oamenilor 34 euro/mp,iar celor aflați în extravilan, cum este cazul lui Ion Țiriac, 2 euro/mp. În condițiile în care, prețul pieței în zonă este de 300 euro/mp.
Lucrarea ar fi trebuit să fie gata în mai 2020.
În prezent, cei care vor să ajungă ala aeroport cu trenul sunt lăsați în halta Otopeni și duși în fața terminalului cu microbuzul încă 2 km.
Varianta optimă și nu la fel de costisitoare era ca șina să fie dublată și prelungită până în dreptul aeroportului.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/ion-tiriac-s-suparat-pe-trenul-catre-aeroport