Expropieri cu scandal pe traseul autostrăzii Sibiu - Piteşti

Ultima actualizare:

Cea mai aşteptată autostradă din România, cea dintre Sibiu şi Piteşti, naşte mari scandaluri. Conform adevarul.ro, zeci de familii care au gospodării pe traseul loturilor 2 şi 3 ale Autostrăzii Sibiu-Piteşti, din Vâlcea, vor fi expropriate şi despăgubite, iar casele lor vor fi demolate! Oamenii se tem însă că vor rămâne pe drumuri.

Multe case  din Valea Urii  vor fi demolate. FOTO: Adevarul.ro
Multe case din Valea Urii vor fi demolate. FOTO: Adevarul.ro

Aproximativ 40 de familii din trei comune vâlcene, de pe tronsoanele ambelor loturi montane ale Autostrăzii Sibiu - Piteşti ar urma să rămână fără locuinţe. Toţi primarii cu care „Adevărul” a stat de vorbă au amintit că mare parte dintre cei afectaţi de autostradă sunt persoane în vârstă, cu serioase probleme medicale, incapabile să-şi mai construiască o casă, iar cuantumul despăgubirilor nu va fi suficient pentru construirea ori achiziţionarea altor imobile. Secţiunea vâlceană de pe Valea Oltului, de 31,3 kilometri, e considerată cea mai complexă şi mai dificilă dintre toate cele cinci tronsoane. Prima localitate vâlceană prin care va trece Autostrada Sibiu - Piteşti este Câineni, iar acolo au şi început primele probleme. „Cu exproprierile şi despăgubirile este o mare problemă. Am avut mare balamuc, pe această temă, luni de zile. Pentru că 17 gospodării urmează să fie evacuate. Vor dispărea complet. Se află chiar în punctul Valea Urii, din satul Câinenii Mari, unde va exista un pasaj, o trecere. Oamenii, pe bună dreptate, au venit la primărie să întrebe – «Noi ce ne facem, unde ne mutăm?»”, a povestit primarul din Câineni, Ion Nicolae, pentru „Adevărul”. Acesta spune că primăria nu-i poate ajuta, căci nu dispute de terenul necesar pentru acordarea a câte 500 de metri pătraţi fiecărei familii afectate. Aşa cum era normal, o delegaţie din partea expropriaţilor de la Câineni a mers „cu jalba-n proţap” la Prefectura Vâlcea, pentru a solicita o nouă evaluare şi pentru a afla ce se va întâmpla în continuare. Li s-a cerut să aibă răbdare. Oamenii au consultat deja un avocat şi vor să meargă în instanţă din cauza despăgubirilor. Primarul Ion Nicolae a mai menţionat şi că nimeni nu a primit până acum vreo despăgubire. 

Perişani, din Ţara Loviştei, se află pe cea mai scumpă secţiune de autostradă din România - Lotul 3 Cornetu–Tigveni. Cei peste 37 de kilometri de tronson sunt împărţiţi între Vâlcea şi Argeş. Aici urmează să fie evacuate zece persoane. „Cu exproprierile suntem aproape la zi, cu ce ţine de partea legislativă. Dar partea urâtă este că n-au început să vină să le dea banii la oameni. Nu avem să le dăm terenuri în schimb, pentru că nu deţinem terenuri în intravilan. Unii vor să-şi construiască locuinţe, dar nu au cu ce... Banii, atunci când vor veni, oricum nu le vor ajunge. Spre exemplu, pentru o casă de locuit, cu etaj, la 140 de mp, se vor da 32.000 de lei (mai puţin de 6.500 de euro). S-au mai dat bani pentru curţi, împrejmuiri, dar cel mai mult pentru o locuinţă se vor da doar 100.000 de lei (20.000 de euro), cu teren, cu anexe cu tot. Cu banii pe care-i vor primi vor achita doar terenul şi fundaţia”, a precizat pentru „Adevarul” primarul din Perişani, Sorin Leonte.

La Cornetu deja  se lucrează din plin. FOTO: Adevarul.ro
La Cornetu deja se lucrează din plin. FOTO: Adevarul.ro

Edilul susţine chiar că vor fi probleme cu evacuările pe Lotul 3 al A1: „Am câteva persoane care mi-au spus că vor refuza să plece. Le-am explicat că nu mai sunt proprietari. Deja suntem în 2024, au trecut trei ani şi nu s-a demarat nimic. Majoritatea au probleme grave de sănătate. Unii chiar au intrat în depresie, au dat în alte boli cardiace, fiindcă după o muncă de-o viaţă aşteaptă de pe o zi pe alta să fie daţi afară din case”. 

Primarul din Perişani, la fel ca ceilalţi colegi, a tras şi un semnal de alarmă referitor la autostradă: el a recunoscut că aceasta va fi benefică pentru întreaga ţară, dar mai puţin pentru comunităţile prin care trece, multe dintre ele nefiind nici măcar legate de aceasta. „Va fi benefică pentru ţară această autostradă, mai ales că o să preia o parte din nebunia de pe Valea Oltului. Dar pentru noi va fi jale. În general, casele sunt vechi, bătrâneşti, construite fără centuri, fără stâlpi de siguranţă, de la trepidaţii, de la şantiere, apoi de la trafic, se vor forma fisuri, vor fi afectate majoritatea locuinţelor. La noi traseul trece prin patru din cele opt sate, prin jumătate de comună”, a mai spus primarul din Perişani.

Motivul întârzierilor: oamenii nu au actele în regulă

Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Cristian Tudor, a precizat că localnicii nu trebuie să-şi facă griji: „Ce pot să spun sigur este că nimeni nu va fi dat afară din casă, pe nici o secţiune. Nicăieri în ţară nu s-a întâmplat acest lucru. Vorbim despre cazurile de bună-credinţă, nu de blocaje. Dacă oamenii au toate actele în regulă, ceea ce rar se întâmplă, despăgubirile se acordă imediat, altfel este mai complicat, pentru că este nevoie mai întâi de acte de proprietate...” 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net