Factura la întreţinere ne arde la buzunare! Uite ce-i de făcut!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă până acum nu ai primit factura la întreţinere, aşteaptă-te la ce e mai rău! Vom începe să plătim căldura furnizată de RADET în luna noiembrie a anului trecut. Viorel Mazilu, directorul Elsaco Brunata Bucureşti, şi Mihai Mereuţă, directorul Ligii Habitat, ne dau câteva sfaturi despre cum să economisim agentul termic, cum să folosim corect repartitoarele de căldură, dar şi ce trebuie să facem ca să consumăm mai puţin apă şi gaze naturale.

Începând cu această lună, va trebui să plătim banii cu lopata ca să ne achităm întreţinerea. Factura care vine în luna ianuarie presupune, de fapt, plata pentru luna noiembrie, atunci când RADET-ul a dat drumul la căldură. Dar factura la întreţinere nu presupune doar plata căldurii din calorifere, ci şi a apei reci şi calde, dar şi a gazelor naturale. Luna aceasta nu mai avem mare lucru de făcut decât să aşteptăm listele care se vor afişa la avizierul blocurilor şi să ne rugăm să scăpăm cât mai ieftin. Însă, ar trebui să ne gândim serios la cum am putea economisi pe viitor.

Foloseşte corect repartitoarele - în primul rând, cel mai important lucru este să ştim cum să folosim corect repartitoarele de căldură. Folosirea incorectă duce la cele mai mari pierderi înregistrate pe lună. Fă-ţi un obicei în a avea grijă de reglarea temperaturii din cameră în funcţie de cât de mult stai acolo, cât de des şi cât de mult aeriseşti încăperea.

Reglează diferenţiat temperatura camerelor - dacă nu petreci foarte mult timp într-o anumită cameră, nu este cazul s-o încălzeşti la maximum. Reglează robinetul repartitorului la o temperatură mai mică decât în restul încăperilor.

Închide repartitorul din bucătărie când găteşti - dacă găteşti iar în bucătărie sunt aburi şi se face foarte cald, nu are rost să stai cu robinetul repartitorului deschis. Oricum temperatura este ridicată din cauza cuptorului şi a aragazului puse în funcţiune.

Lasă căldura să circule în întreaga casă - ai calorifer în baie? Ţine uşa deschisă, iar căldura va circula înspre hol şi alte camere. În acest fel poţi regla robinetul repartitoarelor din casă la un nivel mai mic.

Montează termostate - montează termostate pe radiatoare. Este vorba despre robineţi cu senzor termostatic. Astfel, economişeşti până la 20% din factura pentru încălzire.

Orientează căldura spre interiorul camerei - pune între calorifer şi perete o folie de aluminiu astfel încât căldura emisă să fie orientată către interiorul camerei. Astfel nu se va pierde prin pereţi.

Aşa consumi mai puţin la gaze naturale

Nu încălzi locuinţa folosind flacăra aragazului.

Învaţă să foloseşti corect centrala termică pe gaz.

Găteşte în cantităţi puţin mai mari care să te ţină 3 zile.

Nu găti în fiecare zi pentru că îţi vei încărca factura la întreţinere.

Cum economiseşti apa?

Fă duş în loc de baie

Închide apa caldă atunci când te speli pe dinţi. Nu are nici un rost să curgă nefolosită.

Spală imediat vasele murdare. Astfel, resturile alimentare nu se vor întări iar tu nu vei consuma multă apă pentru a le curăţa.

Nu uita robinetul de apă caldă deschis.

Verifică ţevile şi conductele de apă caldă să nu prezinte fisuri pe unde să se scurgă apa.

Verifică rezervorul vasului de toaletă. De multe ori acesta se defectează iar apa se scurge în vasul de toaletă. În acest timp apometrele înregistrează.

Verifică apometrele să nu fie defecte.

Foloseşte corect maşina de spălat: spală o singură dată pe săptămână sau doar atunci când coşul de rufe este plin. Nu are rost să pui maşina de spălat în priză pentru doar două prosoape.

Aşa plăteşti mai puţin la căldură!

Dacă ai montate repartitoare de căldură, trebuie să respecţi nişte reguli pentru a nu-ţi încărca foarte mult factura la iarnă. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune cum trebuie să procedăm.

Aerisiţi corect - închide robineţii termostatici înainte de a deschide ferestrele. 10-15 minute sunt suficiente pentru ca aerul proaspăt să intre în apartament fără a risipi căldura din camere. În tot acest timp, robinetul se va regla pe poziţia antiîngheţ, după care se va reveni la starea iniţială. Dacă robineţii termostatici nu sunt închişi pe perioada aerisirii, consumurile cresc vertiginos.

Nu acoperi caloriferul - asigură-te că în faţa caloriferelor nu există draperii groase sau mobilă. În cazul în care ai piese de mobilier aşezate în faţa caloriferului păstrează o distanţă de minimum 30 de centimetri. Nu usca hainele pe calorifer, ţi se va mări factura!

Protejează repartitorul - protejează repartitoarele împotriva deteriorării fizice şi a pătrunderii lichidelor în interior (în special repartitoarele montate în baie). Odată cu montarea repartitoarelor, consultă un specialist pentru a vedea dacă nu este oportună montarea unor sisteme pentru echilibrarea instalaţiilor de încălzire. Astfel, calitatea distribuţiei agentului termic în clădire va creşte considerabil şi vei înregistra chiar şi o scădere a cantităţii de energie consumată.

Închide repartitoarelor când pleci de acasă - redu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă! Important: nu lăsa camerele să se răcească complet pentru că energia pentru reîncălzire îţi va umfla factura.

Dacă factura la întreţinere este foarte mare şi nu o poţi plăti în întregime, achită măcar o parte! Vorbeşte cu administratorul blocului şi roagă-l să-ţi eşaloneze datoriile în aşa fel încât să nu rămâi dator cu sume uriaşe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net