Faliment în Turism! 5 soluții propuse Guvernului de către agenții ca să poată supraviețui crizei

Ultima actualizare:

    ANAT atrage atenția că multe agenții de turism se vor închide, dacă Guvernul nu le sprijinăFoto: ziuadeconstanta.ro
ANAT atrage atenția că multe agenții de turism se vor închide, dacă Guvernul nu le sprijinăFoto: ziuadeconstanta.ro

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) transmite Guvernului 5 propuneri cruciale pentru supraviețuirea agențiilor de turism. Aceasta spune că este nevoie de o schemă de ajutor, pe modelul adoptat de multe alte state din cadrul UE. Altfel, transmit investitorii, multe afaceri din domeniu vor intra în faliment în această iarnă.

ANAT a trimis o scrisoare deschisă către Guvern, Ministerul Economiei și cel al Fondurilor Europene prin care își exprimă îngrijorarea privind întârzierea măsurilor venite în sprijinul agențiilor de turism.

”Din păcate, șirul lung de întâlniri pe care reprezentanții mediului de afaceri din domeniul turismului le-au avut cu reprezentanții Guvernului nu a avut rezultatele mult așteptate de operatorii economici cu activitate preponderentă de agenție de turism, sector care este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai grav lovit de efectele pandemiei de Covid-19. Măsurile adoptate, deși utile, nu au fost adaptate nevoilor specifice ale agențiilor de turism”, se plâng investitorii din acest domeniu.

Aceștia arată că sunt contribuabili corecți și importanți la bugetul statului și că numai zece dintre ei au plătit anul trecut peste 40 de milioane de lei. Dar că pandemia îi bagă în faliment și că nu vor supraviețui iernii.

Agențiile nu au putut aplica pentru șomajul tehnic, activitatea lor neputând fi oprită din cauza faptului că aveau deja sejururi aflate în derulare sau în pregătire pentru sezonul de vară, călători aflați în diverse destinații care trebuiau repatriați sau negocieri de purtat cu furnizorii de servicii în vederea recuperării avansurilor achitate pentru călătoriile anulate.

De asemenea, programul IMM Invest, destinat susținerii capitalului de lucru și al investițiilor, prevedea în momentul lansării, printre condițiile de accesare, păstrarea numărului de angajați existent până la data de 4 aprilie 2020.

”Deși cu toții speram într-o normalizare a situației, observăm cu maximă îngrijorare faptul că incertitudinea persistă cu privire la piața de călătorii, atât pentru destinații externe cât și pentru destinații interne. Reluarea parțială a activității după încetarea stării de urgență a adus venituri modeste, departe de așteptările prognozate pentru sezonul de vară 2020, în vreme ce cheltuielile de funcționare au continuat să se acumuleze indiferent de existența sau nu a veniturilor. Amintim aici două categorii extrem de afectate, cea a agențiilor de turism care fac incoming și cea a turismului de afaceri, care nu au mai avut venituri de la începutul anului 2020 din cauza restricțiilor tot mai severe de călătorie și a anulării evenimentelor la nivel global. Prelungirea pandemiei duce la acumularea pierderilor pentru agențiile de turism, deja ajungându-se în punctul în care s-a depășit orice așteptare rezonabilă ca acestea să fie suportate din rezerve, chiar și de către companiile extrem de solide și bine capitalizate”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

Soluțiile care ar salva agențiile de turism de la faliment

Reprezentanții agențiilor de turism transmit Guvernului 5 propuneri pe care le consideră salvatoare.

  • Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agențiile de turism constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, proiect ce ar trebui implementat până cel târziu la finalul anului 2020;
  • Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agențiile de turism începând cu 1 ianuarie 2021, chiar și pentru o perioadă limitată de 3 ani;
  • Prelungirea acordării voucherelor de vacanță în perioada 2021-2025 către bugetari și acordarea de facilități fiscale pentru companiile private care oferă salariaților vouchere de vacanță. Conform studiului realizat de către APET și ASE privind beneficiile aduse de acest program,fiecare leu cheltuit de statul român pentru aceste tichete antrenează o creștere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominală), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiți pentru vouchere se creează un nou loc de muncă;
  • Prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte înalt și cu o specializare de nișă, care cu greu va putea găsi alte locuri de muncă pe măsura pregătirii. Oameni în care s-a investit foarte mult în decursul anilor și care au acumulat o experiență remarcabilă, vor fi nevoiți să migreze către alte domenii de activitate, probabil ca novici, ceea ce va duce la scăderea veniturilor și, implicit, a nivelului de trai pentru această categorie de angajați;
  • Garantarea voucherelor de valoare emise de către agențiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net