Fenomen incredibil de rar pe cerul României. Când va putea fi observată „Luna căpșunilor" sau „Luna roz"

Ultima actualizare:

"Luna căpşunilor" sau "Luna roz" este un fenomen extrem de rar care va ilumina cerul pe 21 iunie 2024, odată cu solstiţiul de vară. În această zi soarele atinge cel mai înalt punct, iar durata zilei este cea mai mare din restul anului. În schimb, noaptea va avea o durată de doar 8 ore și 28 de minute. 

"Luna căpșună", un fenomen astrologic inedit Foto: Freepik
"Luna căpșună", un fenomen astrologic inedit Foto: Freepik

De unde provine numele "Luna căpșunilor"

Luna plină din iunie 2024 va fi cu adevărat specială. "Luna căpşunilor", aşa cum mai e cunoscută, va fi vizibilă pe 21 iunie și va marca începutul verii astronomice. "Luna căpşunilor" provine de la triburile de indigeni americani, în special Algonquinii, care au asociat această lună plină cu momentul recoltării căpșunilor sălbatice. 

Acest fenomen va fi vizibil pe tot globul, dar vizibilitatea sa specifică depinde de condițiile meteorologice și de locația geografică. Oamenii aflați într-o fâșie a Oceanului Pacific vor vedea luna trecând în fața stelei, care este cea mai strălucitoare din constelația Scorpion, Scorpionul.

Unul dintre orașele din care va fi vizibil acest fenomen este Port Moresby, în Papua Noua Guinee, unde se poate vedea luna atingând Antares pe 21 iunie la 20:10. ora locală, potrivit In-the-sky.org, iar Antares va părea să iasă din spatele lunii la 20:34, scrie space.com.

Va avea loc și solstițiul de vară

Pe 20 iunie are loc și solstițiul de vară, când soarele atinge cel mai înalt punct, iar durata zilei este cea mai mare din restul anului. În schimb, noaptea va avea o durată de doar 8 ore și 28 de minute. În acest an, solstițiul de vară are loc mai devreme. Ultima dată când solstițiul a avut loc la această dată a fost în anul 1796. În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc în luna iunie, iar în cea sudică, acesta are loc în decembrie.

Ce este solstițiul de vară

Acesta marchează momentul în care soarele ajunge în punctul său cel mai nordic — la 23,5 grade de ecuatorul ceresc. Acest punct de pe Pământ este cunoscut sub numele de Tropicul Racului. Cuvântul solstițiu înseamnă literalmente „soare stând nemișcat”. Este derivat din combinarea cuvintelor latine sol pentru „soare” și sistere pentru „a sta nemișcat”.

În ultimele șase luni, soarele a părut să migreze pe un curs nordic pe cer. La momentul solstițiului, acea mișcare se oprește și apoi soarele începe să se miște spre sud. O mișcare care va continua timp de șase luni până când soarele va coborî la punctul său cel mai jos sub ecuator și apoi se va opri — un alt punct de solstițiu — marcând începutul iernii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
maggie smith jpeg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net