«Fenomenele extreme, mai dese şi mai violente»

Ultima actualizare:

    Făcăieni
Făcăieni

În ultimul timp, ne confruntăm cu fenomene meteo pe care românii le cunosc doar de la televizor: tornade, cicloane, vânt de peste 120 km/h ca în uraganele din această vară din America Centrală. Se schimbă clima? Răspunsul meteorologilor este afirmativ.

Mai mult ca niciodată, anul acesta au fost fenomene meteo extreme. Am urmărit cu sufletul la gură uraganele din Atlantic, cicloanele devastatoare în sudul Europei, incendiile de vegetaţie din Portugalia, Spania şi California, temperaturile record de 54 de grade în Iran. Şi la noi s-au amestecat anotimpurile. Pare că trecem de la sandale, direct în cizme, vara ne sufocăm de cald, iar iarna începe în octombrie. ”Într-adevăr, fenomenele meteo extreme cresc în intensitate şi frecvenţă, în contextul încălzirii globale. Ne aşteptăm ca aceste fenomene extreme să fie mai dese şi mai violente”, ne-a declarat Elena Mateescu, directorul general ANM. Într-un studiu publicat în revista Climate Changes, experţii europeni atrag atenţia că se vor produce fenomene climatice întâlnite o dată la 100 de ani. Iată numai câteva fenomene din acest an:

  • 26 mai.
  • O tornadă a fost semnalată în judeţul Ialomiţa, în comuna Făcăieni. În mai puţin de un minut, vârtejul a măturat acoperişurile, a doborât circa 100 de arbori şi a dărâmat o staţie de autobuz. 15 case au fost avariate, iar vântul a suflat cu peste 90 km/h.
  • 9 iunie. Nu începuse bine vara că în Munţii Bucegi, la Vârful Omu, temperaturile au coborât la minus un grad Celsius şi a nins.
  • 4 iulie. A plouat în 48 de ore cât în 2 luni. S-au înregistrat probleme în mai multe judeţe. În Muntenia s-au înregistrat 143 l/mp la Turnu Măgurele.
  • 12 iulie. O vijelie puternică a avut loc în judeţul Neamţ. În mai puţin de 15 minute, în localităţile Războieni, Bărgăuani şi Timişeşti, vântul puternic s-a rotit deasupra caselor şi a smuls acoperişuri, copaci şi stâlpi de electricitate.
  • 17 iulie. Temperaturile au scăzut sub zero grade pe  Transalpina şi a nins.
  • 17 septembrie.
  • O furtună de mărimea unui ciclon a lovit vestul ţării. În judeţul Timiş, Arad şi Alba, 8 oameni au murit şi 67 de persoane au fost rănite. Vântul a depăşit 100 km/h.
  • 29 octombrie.
  • Nori mammatus la Baia Mare. Localnicii s-au speriat când au văzut nori negri de forma unor sâni. Fenomenul este spectaculos, dar nu şi periculos. Apar în zonele cu climă tropicală şi aduce ploi abundente cu picături mari.
  • 30 octombrie.
  • La Staţia Meteo Bisoca, din judeţul Buzău, vântul a suflat cu 148 km/h, ca în timpul unui uragan. Rafalele puternice au doborât zeci de arbori şi stâlpi. La Braşov, localnicii au filmat o furtună de zăpadă care, în loc să aducă fulgii pe pământ, îi urca spre cer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net