Fermierii, disperați. Solariile le-au fost distruse de vremea rea «Suntem la mila Domnului şi a autorităţilor»

Fermierii au mult de muncă în perioada următoare! Vântul puternic de marţi, 2 aprilie 2024, a distrus solariile sutelor de legumicultori din Olt, Argeş sau Buzău. Foliile au zburat cât colo, iar răsadurile au fost distruse, scrie adevarul.ro. Le-a mai rămas doar să raporteze pagubele la primărie, sperând la despăgubiri din partea statului.

Sute de solarii din Oltenia  au fost distruse de rafalele de  80-100 km/oră de marți, 2 aprilie
Sute de solarii din Oltenia au fost distruse de rafalele de 80-100 km/oră de marți, 2 aprilie

Judeţul Olt s-a aflat sub Cod Galben de vânt, rafalele smulgând folia cu care legumicultorii îşi acoperă solariile şi care ar fi trebuit să reziste câţiva ani. Unii s-au apucat deja să înlocuiască folia distrusă, alţii şi-au văzut compromise şi răsadurile lăsate descoperite peste noapte, dar se bucură că au rămas cu solariile în picioare. Fermierii au anunţat primăriile de pe raza localităţilor în care îşi au fermele şi comisiile locale urmează să evalueze pagubele, în speranţa că statul ar putea să le acorde agricultorilor un ajutor.

«Undeva la 30.000 lei am estimat paguba»

Ionuţ Crăciun este unul dintre cei şase fermieri din Ghimpeţeni cărora rafalele puternice le-au „suflat” o cheltuială de zeci de mii de lei. „Două solarii a câte 1.000 metri pătraţi, undeva la 30.000 lei am estimat paguba. Doar ce terminasem de pregătit solariile, începusem să plantez. Folia era nouă, dar nu mai poate fi folosită, deja am cumpărat alta. Era o folie din clasa medie, care ar fi trebuit să ţină trei-patru sezoane”, spune fermierul, citat de “Adevărul”.

La Dobrosloveni, un alt fermier a rămas cu patru solarii descoperite. George Călina a fost nevoit să găsească rapid o soluţie şi să-şi protejeze cele 14.000 plante pe care le avea în alveole şi pe care le va planta în perioada următoare.  „Cu natura nu te pui, pe cine să mă supăr eu acum?! Folia era de bună calitate, groasă, dar a fost vântul foarte puternic, cred că a fost de 80 km/h. Probleme la structură nu am, sunt foarte bine ancorate. Norocul a fost că am clipsuri de oţel, altfel le făcea şi pe celelalte praf de tot. (...) Toţi banii i-am investit în sămânţă, în turbă, în alveole, am documente, facturi, tot. Acum va trebui să mă împrumut şi să pun altă folie”, spune şi acest fermier.

Gogu Preda, legumicultor  din comuna buzoiană Glodeanu  Sărat, ne arată distrugerile
Gogu Preda, legumicultor din comuna buzoiană Glodeanu Sărat, ne arată distrugerile

Trebuie să-şi repare solariile din surse proprii

Vântul a făcut prăpăd şi în cel mai mare bazin legumicol din judeţul Buzău. Zeci de solarii din comuna Glodeanu Sărat au fost distruse de rafalele puternice, iar pagubele se ridică la sute de milioane de lei. În câmp, forţa vântului a avut puterea unui uragan. În solarul familiei Preda, din satul Pitulicea (Buzău), munca era în toi când s-a pornit urgia. Oamenii plantau răsadurile de fasole şi dovlecei. S-a ales praful de tot. 

„Plantam răsaduri, iar când a început vântul am luat toate ustensilele şi am plecat acasă. Când am revenit la solarii am văzut că era zob tot”, a declarat Gogu Preda, legumicultor. „Uitaţi cum a rupt dovlecii”, se plânge fermierul, citat de “Adevărul”

Până vor primi ajutoare, ei trebuie să-şi repare solariile cu surse proprii, cât mai repede. „Paguba e de vreo 60 de milioane de lei vechi. Folia e foarte scumpă. Apoi trebuie să plăteşti oamenii, dă-le mâncare, că altfel nu fac treabă. E pierdere mare”, se plânge Barbu Preda, producător de legume din Glodeanu Sărat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
aeroport pixabay jpg
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net