Filmul salvării dramatice a minerilor de la Lupeni
”Să ai zile”. Această vorbă bătrânească s-a adeverit încă odată în urma accidentului de joi de la Mina Lupeni. Din cei trei mineri prinși la 400 de metri sub pământ de prăbușirea abatajului, unul a scăpat doar cu răni ușoare, altul a murit asfixiat iar cel de al treilea a reușit să scape după ce a împins singur, cu o unealtă, grămada de cărbune căzută peste el. Mina ar fi trebuit închisă în această lună dar operațiunea a fost amânată de Ministerul Energiei
„Mâna, piciorul!”au fost cuvintele spuse salvatorilor de Florin Suciu, primul miner scos din abatajul de la Lupeni. Era ora 1.30 vineri dimineață și bărbatul de 42 de ani de ani este scos pe o targă sub privirile înmărmurite ale Steluței, soția ortacului. Au trecut 11 ore de la prăbușirea abatajului de la Lupeni care a surprins 11 mineri, la 400 de metri sub pământ.
Opt au reușit să iasă, trei au rămas în urmă, blocați în hăul negru de cărbune. Unul dintre ei, Ion a lu Pisicaru a fost tras în ultima clipă din cărbunele care își cerea tributul și are răni la picoare și membre. Imediat, echipele de salvare s-au organizat și au coborât după cei rămași jos.”Nu lăsăm pe nimeni în urmă”este o deviză care se aplică și în minerit. Nu mai puțin de 50 de ortaci s-au organizat în ture, au luat-o printr-un labirint de galerii de 3 km și la un moment au mers print-un tunel cu o lățime de un metru. ”Salvatorii stăteau pe burtă și împingeau pământul cu mâinile din om în om până la cei care îl puteau evacua. Săpau pentru colegii lor. Știau că și ceilalți ar fi făcut la fel în locul lor”a povestit Mihai, unul dintre minerii implicați în operațiunile de salvare. Florin Suciu a vorbit tot timpul cu salvatorii și s-a luptat pentru viața lui, cu o forță care i-a uimit și pe membrii echipelor de salvare. L-au găsit cu picamerul în mână, se folosise de unealta de lucru pentur a da cărbunele din jurul lui și a putea respire. Minerul era conștient și după ce i s-a acordat primul ajutor a fost trimis la Spitalul de Urgență Floreasca din București cu elicopterul.”Victima este în stare gravă, are fracturi la picioare, la umăr și este în stare de hipotermie. Practic a fost strivit de grămada de cărbune, are toți mușchii topiți și mai grav insuficiență renală, nu poate respira. Se luptă pentru viața lui”a povestit doctorul Bogdan Oprița purtătorul de cuvânt al unității medicale.
O oră mai târziu a fost scos din mină și Raul Cișmașiu de 39 de ani.A ieșit pe picioarele lui, sprijinit de alți doi ortaci.”A fost prins de prăbușire în poziție verticală, a putut tot timpul chiar să se miște”a declarat pentru știrileprotv.ro, Darius Câmpean, liderul sindicatului”Muntele”. A fost dus la Spitalul de Urgență din Petroșani pentru investigații dar la prima vedere nu prezenta decât răni minore. Le-a spus salvatorilor că a vorbit mult timp cu a treia victimă, Iuliu Lucian Codlean.
Spre dimineață, în jurul orei 5.00, salvatorii au ajuns și la al treilea miner. Din păcate nu mai era în viață. Iuliu Lucian Codlean ar fi împlinit duminică 40 de ani. În urma sa au rămas nevasta, Ionela și doi copii: o fetiţă de 11 ani şi un băieţel de doi ani şi jumătate. În loc să-i pregătească aniversarea, familia se ocupă de înmormântare.”Asfixie mecanică prin compresie toraco-abdominală”, a declarat vineri, pentru gazetadedimineatahunedoara.ro, doctorul Dan Mărculescu, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală Hunedoara. Surprinzător, minerul nu prezenta fracturi și nu a fost străpuns de vreun element din subteran. OperaȚiunea de salvare a durat în total 15 ore