Firea cere bani mai mulți pentru companiile municipale
Cele 22 de societăți comerciale pe acțiuni, înființate de Primăria Municipiului București pentru a dezvolta proiecte și lucrări de interes public, au nevoie de bani pentru a funcționa. Primarul general Gabriela Firea a cerut Consililiului General să aprobe majorarea capitalului social al acestor societăți cu o sumă care depășește 262 de milioane de lei (56,2 milioane de euro). Marți, 19 decembrie, propunerea Municipalității va fi discutată de consilierii generali.
Majorări importante de capital pentru 14 din cele 22 de companii care formează Holdingul București – Capitală Europeană. Primăria Capitalei a cerut Consiliului General (acționarul majoritar al acestor companii) să aprobe alocarea unor sume importante de bani de la bugetul orașului pentru funcționarea firmelor nou înființate. Conform primăriei, cele peste 262 de milioane de lei solicitate sunt necesare dezvoltării unor proiecte din domeniile sănătate, protecție civilă, iluminat public, consolidare clădiri și managementul traficului.
În urmă cu mai bine de două luni, Municipalitatea mai ceruse suplimentarea bugetului Companiei Municipale Energetice București cu suma de 300 de milioane de lei (65 de milioane de euro). Justificarea primăriei a fost că acești bani vor fi investiți în construirea unei noi Centrale Electrotermice (CET) în zona de nord-est a orașului, unde sunt ptobleme cu alimentarea cu agent termic și apă caldă de uz casnic.
Iată de ce vrea primăria să majoreze capitalul social al companiilor municipale!
Compania Municipală Consolidări. Are nevoie de o majorare de 17.230.000 lei pentru achiziționarea unor utilaje speciale necesare punerii în siguranță a clădirilor cu risc seismic. Este vorba de utilaje speciale în vederea desfășurării activității: schele, o macara mobilă, două încărcătoare telescopice, două autobasculante, patru dube, patru autoutilitare, o hală mecanică cu destinație de depozit și alte echipamente necesare pentru organizarea de șantier.
Compania a demarat déjà lucrările de consolidare a patru clădiri din Centrul Istoric al Capitalei, iar în perioada imediat următoare se vor încheia alte trei contracte pentru punerea în siguranță a unor clădiri.
Compania Municipală Medicală. A fost propusă o majorare de 6.000.000 lei, precum și un împrumut temporar de 6.000.000 lei, pe bază de convenție, acordat de Consiliul General, de la bugetul Capitalei. Conform solicitării înaintate Consiliului, împrumutul ar trebui rambursat integral, în termen de un an de la data acordării. În caz contrar vor fi aplicate majorări de întârziere. Conform primăriei, scopul majorării capitalului social al Companiei Municipale Medicală București SA este de a susține activitatea societății în vederea îndeplinirii obiectului de activitate, prin asigurarea necesarului de fonduri.
Compania Municipală Eco Igienizare. Societatea se va ocupa de deratizarea și dezinsecția la nivelul municipiului București și, pentru asta, solicită o majorare de capital de 6.000.000 lei. Banii sunt necesari achiziționării de autovehicule, autoutilitare și alte utilaje necesare desfășurării activității.
Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat. Are ca obiect de activitate protecția civilă și situațiile de urgență. Primăria solicită o majorare de 11.364.000 lei, suma fiind prevăzută pentru achiziționarea unei clădiri pentru cursuri de instruire și cazarea cursanților, unui teren pentru centrul de instruire și unei săli pentru pregătire fizică. Această companie se va ocupa, printre altele, de întocmirea documentației în vederea obținerii avizelor ISU, dar și de consultanța privind securitatea în muncă.
Compania Municipală Parking. Ar trebui să construiască parcări noi în oraș, dar și să întrețină și să le modernizeze pe cele existente. Primăria solicită o majorare de 20.000.000 lei, suma fiind solicitată pentru modernizarea parcărilor existente (2.050 de indicatoare de informare, 200 de automate parcare, 51 de sisteme de camere video, 21 de cabine de pază, 21 de aparate de aer condiționat mobile), dar și pentru achiziția a zece freze pentru zapadă și șase automobile.
Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje. Are ca obiect de activitate modernizarea și reabilitarea străzilor din Capitală, precum și reabilitarea/construirea de poduri și pasaje. Are nevoie de 50.136.370 lei în plus, suma urmând a fi folosită pentru dotarea companiei cu utilaje noi, de mică și mare mecanizare, necesare pentru lucrări de reparații ale sistemului rutier, poduri și pasaje, cât și pentru lucrări de reabilitare a sistemului rutier și pentru achiziția de programe informatice.
Trustul de Clădiri Metropolitane SA, care are ca obiect principal de activitate construirea de locuințe sociale și pentru tineri, propune o majorare de 25.240.000 lei. Astfel, societatea vrea să achiziționeze utilaje și dotări specifice segmentului de constructii (buldoexcavator, excavator pe șenile, autobasculantă, macarale, motostivuitor).
Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, care va realiza studii de oportunitate, fezabilitate și proiecte tehnice pentru obiectivele de investiții ale Capitalei, solicită o majorare de capital de 15.000.000 lei.
Compania Municipală Imobiliară. Necesită fonduri supliementare de 56.777.000 lei. Banii vor fi folosiți pentru cumpărarea și valorificarea de imobile, precum și pentru achiziționarea a trei autoutilitare. Compania se va ocupa cu întreținerea, modernizarea și dezvoltarea fondului locativ.
Compania Municipală Managementul Traficului, care va implementa sisteme moderne pentru fluidizarea traficului în Capitală, solicita o majorare de 3.875.840 lei, bani care vor fi utilizați pentru dotarea companiei cu utilaje, un sistem integrat call center, mașina de marcat piste de biciclete, aparat de sudură fibră optică, tester fibră optică, autoutilitară, pachet licențe software.
Compania Municipala Iluminat Public. Are nevoie de o majorare de 5.514.750 lei, suma fiind prevăzută pentru dotari specifice activității: utilaje performante, spații de producție, două camere cu termoviziune, patru analizatoare de energie, cinci autovehicule cu patru roți motoare, 13 autoturisme, 40 de calculatoare, două servere, două imprimante, licențe software. Compania se va ocupa de modernizarea și întreținerea sistemului de iluminat public.
Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde, care se va ocupa de administrarea, exploatarea, întreținerea și protejarea arborilor și spațiilor verzi din București, se propune o majorare de 9.631.000 lei. Banii sunt pentru achiziționarea de mijloace fixe și obiecte de inventar.
Compania Municipală Tehnologia Informației, care va asigura servicii de mentenanță colectivă și predictivă pentru echipamentele hardware și care va dezvolta soluții și aplicații software pentru primărie și instituțiile subordonate, solicită o majorare de 3.570.000 lei. Suma va fi folosită pentru cumpărarea de echipament hardware (server și stocare) și pentru pachete software, stație grafică, cinci echipamente de telecomunicații, un sistem integrat de call center, un videoproiector cu ecran electric, mobilier, două autoutilitare și șase autoturisme, stație de emisie-recepție și aparatură specifică.
Compania Municipală Pază și Securitate. 11.200.600 de lei este suma de care are nevoie pentru achiziționarea unui sediu, a unei unități de dispecerat, două mașini de transport valori, un echipament de sistem de securitate, echipamente de comunicații, echipamente sistem securitate. Societatea va asigura servicii de pază și securitate pentru primărie și instituțiile subordonate, dar și pentru alte obiective publice.
Compania Parcuri și Grădini. Se va ocupa de întreținerea și modernizarea parcurilor și grădinilor publice din Capitală, propune o majorare de 10.000.000 lei care vor fi folosiți pentru achiziționarea a opt furgonete, unui transplantor, a cinci tractoare de tuns iarba, patru autoutilitare, trei tomografe pentru arbori, tractor și remorcă, soft arhitectură peisagistică, zece mașini de tuns iarba.
SC Service Ciclop SA. O majorare de 9.960.000 lei, bani prevăzuți pentru retehnologizarea și modernizarea atelierelor, precum și pentru modernizarea spațiilor în care se desfășoară activitatea de service. SC Service Ciclop SA nu a mai beneficiat de investiții din anul 2008, motiv pentru care activitatea de service se desfășoară greoi și rudimentar, spune primăria. Spațiile și anexele existente se află într-o stare avansată de degradare, fiind necesare investiții pentru consolidare, reparații capitale, modernizare și reabilitare a construcțiilor existente.