Florin Cîțu, șanse mici să rămână premier. Guvernul, la un pas de demitere. Ce se va întâmpla după ce trece moțiunea

Ultima actualizare:

    Moțiunea de cenzură ar urma să fie votată de 280 de parlamentari
Moțiunea de cenzură ar urma să fie votată de 280 de parlamentari

Florin Cîțu nu mai are zilele numărate în fruntea Guvernului, ci își trăiește ultimele clipe. Potrivit calculator, moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi votată mâine de 280 de parlamentari și va trece lejer, având în vedere că e nevoie de doar 234 de voturi pentru ca Executivul să-și facă bagajele și să plece din Palatul Victoria.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 12:00. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi însă ultimele calcule arată că se vor strânge aproximativ 280 de voturi. Suficiente cât să dea jos Guvernul Cîțu.

Marţi, în plenul comun al Parlamentului, se va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, semnată de 157 de parlamentari social-democraţi. Senatorii şi deputaţii de la USR-PLUS şi cei de la AUR au declarat în repetate rânduri că vor vota moţiunea PSD. Florin Cîţu se confruntă, astfel, cu o largă majoritate care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR-PLUS, AUR, cărora ar putea să li se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.

Moțiunea de cenzură va trece. Ultimele calcule înainte de vot

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu. iată cum se împart acestea:

  • PSD - 157 de parlamentari
  • PNL - 134 de parlamentari
  • USR - 80 de parlamentari
  • AUR - 43 de parlamentari
  • UDMR - 29 de parlamentari
  • Minorități - 18 parlamentari
  • Neafiliați - 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
  • PSD - USR - AUR - 280 de parlamentari

Ce prevede Constituţia despre moțiunea de cenzură

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii şi se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Ce urmează după votul moţiunii de cenzură de marți

Guvernul Cîţu are şanse mari să fie demis, marţi, prin votul Parlamentului. Imediat după vot, în cazul în care moțiunea trece, Klaus Iohannis trebuie să cheme partidele parlamentare la consultări şi va desemna, în final, o nouă propunere de premier. 

Noul premier desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în faţa Parlamentului cu o nouă echipă de miniştri şi cu un nou program de guvernare, pentru a primi votul de încredere.

În cazul în care moţiunea de cenzură va pică la vot, Guvernul Cîţu rămâne în funcţie, însă se va pregăti pentru o nouă moţiune de cenzură, a celor de la USR-PLUS şi AUR, care urmează să intre la vot în Parlament, în perioada imediat următoare. 


    Luni, 4 octombrie, are loc ultima ședință de Guvern înainte de votarea moțiunii de cenzură
Luni, 4 octombrie, are loc ultima ședință de Guvern înainte de votarea moțiunii de cenzură

Florin Cîțu: „Toate scenariile sunt pe masă”

Florin Cîțu știe că moțiunea va trece. Nu prea mai există dubii în acest sens. Interesant este ce va face după ce Parlamentul îl va demite. Care este următoarea lui mișcare? 

În acest sens, premierul a declarat, luni, că toate scenariile sunt pe masă și a subliniat că liberalii vor avea întotdeauna o propunere de premier.

"De mâine, dacă trece această moţiune, aşa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (...) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea", a spus Cîţu, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Întrebat dacă există varianta ca el să fie desemnat din nou prim-ministru, el a precizat că nominalizarea este decizia şefului statului.

Florin Cîțu: „O colaborare cu USR va fi imposibilă”

"Avem în Parlamentul României nişte partide iresponsabile care aruncă România în haos. Un partid care spune că depune moţiune de cenzură, dar nu vrea să meargă la guvernare, un partid care spune că votează o moţiune de cenzură împotriva unui Guvern în care vrea după aceea să fie la guvernare şi un partid de extremişti îe care nu ştie nimeni ce vrea. PNL va fi întotdeauna responsabil. Toate scenariile sunt pe masă după decizia de mâine, bineînţeles mai puţin acela de a colabora la guvernare cu USR. După decizia de mâine o colaborare cu USR va fi imposibilă din partea PNL. (...) Nominalizarea este decizia domnului preşedinte Klaus Iohannis", a spus Cîţu.

Florin Cîțu: „Drulă va vota împotriva lui Drulă. Este o premieră”

Liderul liberalilor a fost întrebat şi dacă PNL ia în calcul să facă o nouă propunere de premier, iar apoi să vină tot cu el ca propunere, iar Cîţu a reiterat că orice scenariu este pe masă.

"PSD spune aşa: incompetent ministrul Sănătăţii, incompetent ministrul Investiţiilor, incompetent ministrul Transporturilor, incompetent ministrul Economiei, dar mâine USR, care a avut aceste mandate, spune aşa, da, are dreptate PSD, incompetent - ministrul Investiţiilor, incompetent - ministrul Transporturilor, deci Drulă mâine va vota împotriva lui Drulă. Este o premieră în România. Dar asta îmi spune mie că am fost foarte indulgent şi trebuia să-i dau afară mai devreme pe aceşti oameni dacă ei spun că au fost incompetenţi şi votează pentru această moţiune. Orice scenariu după ziua de mâine este pe masă", a spus preşedintele PNL.

Cîţu a subliniat că PNL va avea întotdeauna o propunere de premier. "Va fi o decizie a Biroului Politic Naţional. (...) PNL a luat mai multe decizii. Preşedintele PNL este propunerea de premier, în rest vom discuta", a spus Cîţu. El a afirmat că nu are emoţii cu privire la moţiunea de cenzură.

"Referitor la decizia de mâine, emoţiile nu trebuie să le am eu, responsabili sunt cei care vin cu această decizie, această coaliţie a iresponsabililor, ei trebuie să răspundă în faţa românilor, nu mie. Românii ar trebui să fie speriaţi, din păcate, că aceşti oameni vor să lase România fără Guvern, într-o perioadă în care este nevoie de decizii şi de un Guvern care să aloce resurse", a afirmat Cîţu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net