Florin Iordache, șef al Consiliului Legislativ. S-a căpătuit pe viață! 8 controverse legate de numele său
Florin Iordache a fost votat șeful Consiliului Legislativ, o funcție pe viață, din care nu poate fi revocat. El a fost recompensat de PSD pentru faptul că a fost exclus de pe listele partidului pentru alegerile Parlamentare 2020. Fostul ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu este însă unul dintre cei mai controversați politicieni români, autorul celebrei expresii „altă întrebare„ dar și cel care a fost numit de Opoziție „groparul justiției”.
Florin Iordache, șef al Consiliului Legislativ. Numirea sa, sesizată la Curtea Constituțională
Florin Iordache a fost ales marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, președinte al Consiliului Legislativ. El a fost votat cu 185 de voturi iar contracandidatul său, Augustin Zegrean, a primit doar 41 de voturi. Fostul președinte al Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu (77 de ani) a stat 17 ani în funcție înainte să decidă să se retragă în vara lui 2020. Postul de președinte al Consiliului Legislativ este însă unul pe viață, din care nu poate fi demis. În schimb poate demisiona, ceea ce nu va fi cazul căci postul este vânat de mult timp de Florin Iordache. Numirea sa în fruntea legislativului a declanșat un mare scandal în Parlament, iar decizia a fost contestată la Curtea Constituțională a României.
Florin Iordache „altă întrebare” este un personaj controversat și de tristă amintire, supranumit și groparul justiției românești. Fost ministru al Justiției în Guvernul dragnea, el a încercat să facă tot posibilul pentru a-l ajuta pe Liviu Dragnea să scape de pușcărie.
Autorul celebrei Ordonanțe 13
Florin Iordache a intrat în atenția publicului în 2017 când a îndeplinit pentru o scurtă perioadă funcția de ministru al Justiției, în cabinetul Grindeanu. În acest context el a fost autorul celebrei Ordonanțe de urgență 13 care a generat proteste masive care au dus, în cele din urmă, la demisia sa și la anularea modificărilor aduse printr-o nouă Ordonanță de urgență.
„Noaptea ca hoții”
La finalul unei ședințe de Guvern, ministrul Justiției a anunțat adoptarea OUG nr. 13/2017 de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală și trimiterea în Parlament spre dezbatere a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, fără ca ele să fi fost trecute pe ordinea de zi. Acesta este motivul pentru care miniștrii cabinetului Grindeanu au fost acuzați că au dat o ordonanță “noaptea, ca hoții”, unul dintre mesajele preluate de protestatari în stradă. Ordonanța 13 ar fi anulat acuzele de abuz în serviciu ale liderului de atunci al PSD, Liviu Dragnea. Legea redefinea abuzul în serviciu, pentru a nu mai fi sancționat penal dacă prejudiciul ar fi fost sub 200.000 lei, prag sub care se afla și prejudiciul pentru care Liviu Dragnea fusese trimis în judecată. În urma protestelor publice masive, Guvernul Grindeanu a decis abrogarea ordonanței, la doar câteva zile de la adoptare, iar în 27 mai anul trecut, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, prin decizie definitivă a instanței, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
Iordache „altă întrebare”
După respectiva ședință de guvern, Florin Iordache a obținut apelativul de “Altă întrebare”, ca urmare a răspunsurilor nervoase date jurnaliștilor. El a evitat orice răspuns clar și a repetat, compulsiv, sintagma “altă intrebare” de 24 de ori.
„Marțea Neagră”
Deputatul Florin Iordache a fost un personaj important și în „Marțea neagră” din 2013, când a coordonat acțiunea din Parlament pentru modificarea legii amnistiei și grațierii și modificări la Codul Penal.
A încercat să pună bețe-n roate procurorilor
Tot lui Florin Iordache i se datorează și declararea ca neconstituționale, de către CCR, a protocoalelor SRI-Parchet care au permis anularea probelor obținute de procurori cu ajutorul interceptărilor făcute de SRI.
A arătat semne obscene Opoziției
În 2018, Florin Iordache,Președintele comisiei speciale pentru legile justiției, a arătat semne obscene colegilor săi din opoziție, după ce a ținut un discurs la tribună, în plenul camerei Deputaților. Florin Iordache a făcut gesturi obscene la adresa Opoziției, după ce a explicat de ce a fost nevoie de adoptarea Ordonanței de Urgență privind legile justiției. La finalul discursului său, unii parlamentari au huiduit, iar deputatul PSD Florin Iordache le-a arătat degetele mijlocii de la ambele mâini celor din USR și PNL.Ulterior, le-a spus jurnaliştilor care l-au chestionat în legătură cu gestul obscen, că avea mâinile ridicate.
Soția lui Iordache are o pensie fabuloasă
Soția lui Florin Iordache se numește Magdalena și are una dintre cele mai mari pensii din românia: 4.700 de euro. Ea a fost judecător, dar în 2015, la vârsta de doar 47 de ani s-a pensionat de la Înalta Curte de Justitie. La vremea respectivă, presa a scris că judecătoarea Magdalena Iordache a preferat să se pensioneze decât să judece un caz celebru orchestrat de DNA.
A fost acuzat de plagiat în teza de doctorat
În 2018 în presă au apărut dovezi clare că Florin Iordache a și-a plagiat grosolan teza de doctorat pe care a susținut-o în Republica Moldova, la Chișinău, la o fabrică de diplome. Potrivit celor de la newsweek.ro, Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu pe care Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea României în Uniunea Europeană. Nu a menționat nici sursa și nu a folosit nici ghilimele. El a furat pasaje întregi și din comunicatele de presă ale Națiunilor Unite, dar și ale companiei Dacia, din programul de aderare la Uniunea Europeană, dar și din ziare românești.