Foloseşte corect repartitoarele ca să plăteşti mai puţin la întreţinere!
Închide repartitoarele când pleci
Afară e cald, nu are nici un sens să laşi repartitoarele pornite dacă pleci, peste zi, de acasă. Închide robineţii, dar nu lasă geamurile larg deschise.
Recomadat este doar să le rabatezi. Nu uita că spre seară temperaturile scad cu câteva grade bune, ne aflăm totuşi în luna martie, iar locuinţa ta ar putea să se răcească.
Setează robineţii la temperaturi medii
Seara şi noaptea temperatura de afară scade dar nu putem vorbi despre ger. Este recomandat să nu faci risipă de energie şi să setezi robineţii la temperaturi medii. În cameră se va încălzi suficient.
Opreşte termostatul când aeriseşti
Atunci când aeriseşti, închide caloriferul pentru că, altfel, va înregistra la maximum. Se recomandă închiderea acestuia cu 15 minute înainte de a deschide ferestrele pentru aerisirea camerei. În cazul repartitoarelor care citesc şi temperatura din apartament, este important să nu se deschidă caloriferul imediat după închiderea ferestrei, ci după egalizarea temperaturii în încăpere.
Izolează-ţi locuinţa
Pentru a folosi cât mai puţin căldura degajată de calorifere, este indicat ca locuinţa ta să fie „blindată" împotriva frigului care pătrunde din exterior. Aeriseşte puţin dar mai des, foloseşte suluri textile la geamuri şi uşi pentru a împiedica pătrunderea curenţilor reci de aer. Montează draperii groase la ferestre şi acoperă zonele cu gresie cu covoraşe călduroase din lână. În acest fel vei păstra în casă o temperatură constantă şi nu vei fi nevoit să foloseşti repartitoarele la maximum.
Folie de aluminiu în spatele caloriferului
Te învăţăm un truc: deschide robineţii repartitoarelor, iar pe peretele din spatele caloriferului aplică folie din aluminiu.
Aceasta este un foarte bun conductor de căldură, iar aceasta nu se va mai pierde prin perete, ci va fi direcţionată către cameră.
Nu acoperi repartitorul!
De multe ori, preferăm să uscăm rufele pe calorifer. În această perioadă, când afară e destul de cald, e bine să nu acoperi caloriferul cu haine umede. Pentru ca acestea să se usuce, caloriferul trebuie să fie încălzit şi, astfel, vei consuma energie termică inutil. Cel mai bine ar fi să speli rufele dimineaţa şi să le usuci peste zi la balcon, în aer liber. Foloseşte storcătorul maşinii de spălat pentru ca hainele să nu fie îmbibate cu apă şi să se usuce cât mai repede.
Ce sunt repartitoarele?
Repartitoarele reprezintă dispozitive electronice ce cuantifică numărul de unităţi de temperatură ce trec printr-un calorifer dintr-o încăpere. Multe modele de repartitoare sunt preprogramabile şi au în componenţă un display digital unde se afişează consumul instantaneu şi precedent.
Dispozitivele sunt instalate de către firme specializate, care sunt avizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Calculul se face cu ajutorul unui soft avizat de această autoritate, iar coeficienţii sunt calculaţi de Institutul de Cercetare în Instalaţii. Repartitoarele sunt de două tipuri: cele care ţin cont de temperatura exterioară (cea înregistrată în cameră) şi cele care ţin cont de temperatura caloriferului.
E cald afară? Nu uita să închizi ziua termostatul!
„Foarte mulţi locatari nu folosesc repartitoarele corespunzător. Oamenii nu închid termostatul când dau drumul la geamuri, lipesc obiecte de mobilier lângă calorifer, usucă haine pe calorifer, lasă termostatul setat pe temperatura maximă etc. Pe de altă parte, există situaţii în care o persoană închide robinetul unui calorifer aflat într-o cameră nefolosită în ideea că va plăti mai puţin. Numai că, respectiva cameră poate avea un perete comun cu un apartament încălzit. În acel moment, căldura din vecini pătrunde în camera neîncălzită, temperatura de aici creşte puţin, iar repartitorul înregistrează. Sunt şi repartitoare care înregistrează căldura degajată de calorifer. Cu cât caloriferul este mai mare, cu atât costurile vor fi mai mari".