FOTO Peste 5.000 de oameni au stat la coadă pentru a ajunge la mormântul lui Arsenie Boca

image
Coadă uriaşă la mormântul duhovnicului Arsenie BocaFoto: adevarul.ro

Afacerile locale şi turismul sporesc în jurul vestitei Mănăstiri Prislop, din Ţara Haţegului, unde se află locul de veci al lui Arsenie Boca. La vestitul loc de pelerinaj din judeţul Hunedoara au ajuns, duminică dimineaţă, de Rusalii, peste 5.000 de oameni. Şirul de maşini parcate s-a întins pe nu mai puţin de trei kilometri.

Începând din 2010, relatările despre minunile călugărului Arsenie Boca (1910 - 1989) au început să ia amploare în România, astfel că mormântul său de la Mănăstirea Prislop a devenit un loc vizitat de pelerini din toate colţurile ţării. Chiar dacă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au amânat decizia de canonizare a duhovnicului, iar pandemia a diminuat pelerinajele organizate, mănăstirea din Ţara Haţegului a rămas una dintre cele mai aglomerate destinaţii turistice şi religioase. 

«Ne întoarcem acasă cu linişte în suflet»

De Rusalii, în prima parte a zilei de duminică, peste 5.000 de oameni au ajuns la Mănăstirea Prislop. Şirul de maşini parcate pe marginile şoselei s-a întins de la capătul satului Silvaşul de Sus, pe trei kilometri, până la porţile mănăstirii. Încă de la primele ore ale dimineţii, parcarea de peste 200 de locuri a devenit neîncăpătoare, iar poliţiştii şi jandarmii au fost nevoiţi să-i întoarcă din drum pe cei care sperau că îşi vor putea lăsa autoturismele în apropierea lăcaşului de cult. „Venim adesea la Mănăstirea Prislop, aproape la fiecare sfârşit de săptămână, pentru că aşa simţim şi pentru că suntem atraşi de splendoarea acestui loc”, povesteşte, pentru adevărul.ro, Ioana, din Haţeg, venită cu prietenele ei.

image
Turiştii şi-au lăsat autoturismele pe marginea drumuluiFoto: adevarul.ro

„De Rusalii, nu am vrut să lipsim, deşi ştiam că va fi foarte aglomerat. Am lăsat maşina la aproape doi kilometri distanţă şi ne-am continuat drumul pe jos. Am ascultat slujba ţinută în aer liber, apoi ne-am îndreptat încet spre locul de veci al părintelui. După o jumătate de oră de aşteptare la coadă, am ajuns şi ne-am putut reculege câteva secunde în faţa mormântului său. Atmosfera a fost plăcută şi ne întoarcem acasă cu linişte în suflet”, completează femeia. 

image
Curtea mănăstirii a fost plinăFoto: adevarul.ro

Bani la rădăcina copacilor 

Un noian de superstiţii înconjoară mănăstirea din Ţara Haţegului. Pârâul Silvaş, care trece pe sub stâncile unde se află grota sfântului Ioan de le Prislop şi formează un mic lac în vecinătatea bisericii medievale, străluceşte, după ce în apele sale au ajuns monedele aruncate de vizitatori. În crăpăturile chiliei şi ale bisericii, oamenii înfig monede, punându-şi dorinţe sau rugându-se. De asemenea, la rădăcina unui copac aflat lângă mormântul lui Arsenie Boca, duminică s-a strâns o poală de bancnote. Pentru a nu fi luate de vânt, peste acestea au fost puşi bolovani. Cutiile milei şi pentru pomelnice de la biserică s-au umplut cu bani, semn că oaspeţii au fost darnici. „Nu aruncaţi bani pe pârâu. Darurile se primesc la biserică” şi „Nu puneţi monede între crăpăturile bisericii şi ale chiliei” - sunt două dintre mesajele care-i atenţionează pe musafiri.

image
Peste bancnote au fost aşezaţi bolovani, ca să nu le ia vântulFoto: adevarul.ro

Afacerile duduie în zonă

Mulţimea de turişti şi de pelerini a adus profituri importante micilor afaceri din împrejurimile Prislopului. Târgul din vecinătatea mănăstirii a fost plin duminică. Icoanele şi obiectele religioase sunt foarte căutate. În satele Silvaşul de Sus şi Silvaşul de Jos, zeci de localnici şi-au transformat casele în mini-pensiuni şi le oferă cazare oaspeţilor, iar pe marginea şoselei îi îmbie cu fructe, dulceţuri şi mâncăruri tradiţionale. Mulţi dintre vizitatorii Mănăstirii Prislop îşi continuă apoi drumul spre Castelul Corvinilor din Hunedoara sau cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

image
Părintele Arsenie Boca (1910-1989)

Click! spune

Mănăstirea Prislop a fost înfiinţată în secolul al XIV-lea. Aici a fost înmormântat părintele Arsenie Boca (1910-1989), una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. Duhovnicul propus pentru sanctificare a trecut în anii ‘50 prin temniţele comuniste. El a murit la Sinaia, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop. 

cub florin zamfirescu png
cub anca androne png
Rica Raducanu, Facebook jpg
marilyn monroe
Robbie Williams Spice Girls
cub bromania png
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
telefon mobil jpg
Alina Parnescu face carieră în muzica populară FOTO Arhivă personală A.P.
icao shutterstock 757104400 jpg
image
image
image
image
Declic Ministrul Mediului
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg