FOTO Trei bulgari, căutători de comori, au făcut o descoperire rară în România și au vrut să fugă cu ea

Ultima actualizare:

Trei bulgari au venit în România în căutare de comori. Au venit cu un plan bine pus la punct în care erau vizate mai multe situri aeheologice din țară. Dotați cu detectoate de metale cei trei cetățeni bulgari și-au început cercetările pentru descoperirea de comori arheologice. Și au dat peste un adevărat tezaur foarte valoros. Bucuria lor s-a oprit la graniță.

Granita Bulgaria Romania - punctul de trecere de la Ruse FOTO Shutterstock

Au vrut să ne fure comoara

Cei trei cetățeni bulgari au fost prinși la punctul de frontieră de la Negru Vodă. Peste 60 de monede din perioada romană şi medievală au fost găsite de poliţiştii de frontieră constănţeni în bagajul cetîțenilor bulgari, căutători de comori, potrivit unui comunicat de presă al Gărzii de Coastă

Cei trei bărbați au ajuns la punctul de control de la frontieră cu o mașină înmatriculată în Bulgaria. Polițiștii care au făcut controlul au descoperit într-o sticlă din plastic 62 de monede cu inscripţii în limba latină, precum şi patru obiecte.

O parte din monedere găsite asupra cetățenilor bulgari. Foto: Poliția de Frontieră
O parte din monedere găsite asupra cetățenilor bulgari. Foto: Poliția de Frontieră

De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, folosite pentru a descoperi comori arheologice, au precizat reprezentanţii Gărzii de Coastă.

Ce spun experții despre obiectele descoperite

În cauză a fost deschis dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu şi pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic.

De asemenea, anchetatorii fac cercetări pentru a verifica dacă cetăţenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.

“Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a efectuat o examinarea preliminară a obiectelor descoperite de către poliţiştii de frontieră, precizând că cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părţi dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de provenienţă romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripţii în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice”, au mai transmis poliţiştii de frontieră.

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au mai precizat că obiectele şi monedele au fost lăsate în custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care vor desfăşura măsuri de conservare preventivă, vor expertiza obiectele și le vor stabili valoarea şi importanţa pentru patrimoniul dobrogean.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net