Fraudă la BAC 2023. Cine e persoana care a fotografiat subiectele şi le-a făcut publice

Persoana care a fotografiat subiectele de la examenul de Bacalaureat 2023 şi le-a făcut publice a fost identificată. Secretarul de stat Florin Lixandru spune că aceasta făcea parte dintr-o comisie de supraveghere, însă nu a dat detalii.

Au apărut informații din ancheta fraudelor la Bac 2023 Foto: Shutterstock
Au apărut informații din ancheta fraudelor la Bac 2023 Foto: Shutterstock

Persoana respectivă făcea parte din comisia de supraveghere 

„Am identificat situaţia. O persoană dintr-o comisie a transmis o poză cu subiectele. Persoana respectivă este anchetată, va suporta consecinţele potrivit legii. Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală", a declarat Florin Lixandru, care a fost audiat marţi, în Parlament, în legătură cu posibile fraude la Bac 2023, scrie Antena3 CNN.ro.

Ce declară secretarul de stat în ministerul Educației

Întrebat de senatorul USR Ştefan Pălărie dacă are cunoştinţă câţi dintre profesorii care fac subiectele dau şi meditaţii, Florian Lixandru a răspuns: „Nu pot să vă spun, pentru că nu cunosc situaţia fiecărui profesor, ce face în particular”.

Atenţionat de senatorul USR că Ministerul Educaţiei are proceduri care separă rolul de a elabora subiecte cu cel de meditator în privat al unor elevi care urmează să dea examenul, secretarul de stat a explicat că „atâta vreme cât acele persoane au complet acel acord de confidenţial, se presupune că nu au voie să divulge nimănui dintre propunerile de scriere pe care le-au făcut”, transmite News.ro.

Ligia Deca spune că s-au folosit camere microscopice, aflate în nasture

Săptămâna trecută, ministrul Ligia Deca spunea despre subiectele la Bacalaureat apărute în spaţiul public că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture, şi s-au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii, dar a susținut, cu toate acestea, că „integritatea examenelor nu a fost afectată”.

Amintim că la toate probele de la sesiunea de vară a bacalaureatului 2023 subiectele au fost postate pe grupuri de WhatsApp ale elevilor, la scurt timp după începerea examenelor, iar candidații cereau rezolvările corecte.

„În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, din păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale", a declarat ministrul Educației Ligia Deca. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net