Frigul din ianuarie ne rupe acum la buzunare
Iarna se numără restanţele la bloc. Vremea aspră şi consumul ridicat de energie termică au umflat listele de plată pentru luna ianuarie. În Constanţa, consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au de achitat facturi de 500 de lei la apartamentele cu trei camere.
Scumpă viaţă au locuitorii de la malul mării. Dacă vara, aparatele de aer condiţionat le aruncă în aer facturile la energia electrică, iarna sunt nevoiţi să scoată din buzunare sute de lei în fiecare lună pentru încălzirea apartamentelor. Deşi temperatura medie în ianuarie a fost de 0,5 grade, nivelul ridicat al gigacaloriei a aruncat în aer facturile la încălzire. Mult mai frig a fost în Capitală, unde temperatura medie exterioară în ianuarie a fost minus 4,3 grade Celsius.Cu toate acestea, facturile bucureştenilor sunt doar sensibil mai mari decât cele din luna decembrie a anului trecut. „Nu am înregistrat fluctuaţii mari în ceea ce priveşte consumul de căldură, motiv pentru care facturile la încălzire sunt foarte apropiate de cele din decembrie. Pe ianuarie, o familie care locuieşte la două camere are de achitat 221 de lei pentru căldură, în timp ce în decembrie factura s-a ridicat la 193 de lei”, ne spune Mariana Drăguş, administratorul unui bloc cu opt etaje din Capitală.Cotele de întreţinere sunt şi mai mici în cazul locatarilor din imobilele termoizolate şi care au montate repartitoare de costuri. Facturi mai mari au de achitat cei care se încălzesc cu gaze naturale. La două camere, încălzirea ajunge la circa 250 de lei, în timp ce proprietarii de apartamente cu trei camere au de achitat 350-360 de lei. „În decembrie am plătit mai mult fiindcă furnizorul de gaze ne-a trecut în factură o regularizare de opt zile. Pentru ianuarie aşteptăm valori identice sau chiar mai mici, întrucât vom tăia cele opt zile din consumul total”, a declarat, pentru Click!, Sorin Vişan, preşedintele unui bloc cu cinci scări, fiecare dotată cu centrală proprie pe gaz.Regia de termoficare din Capitală se află în insolvenţă de la sfârşitul anului trecut, iar situaţia pare a-i favoriza, deopotrivă, pe edili şi pe consumatori. Regia are în prezent bani pentru revizii şi reparaţii şi lucrează intens la întocmirea unui plan de redresare financiară. Bucureştenii plătesc, în prezent, 163,03 lei pe gigacalorie, unul dintre cele mai bune tarife din ţară.
Constanţa
Oraşul de la malul mării are cel mai ridicat cost al căldurii din toată ţara, 411,82 de lei. Consumatorii racordaţi la sistemul centralizat plătesc 250 de lei pentru o gigacalorie consumată, în vreme ce diferenţa este subvenţionată de primărie. Pentru luna ianuarie, constănţenii au de achitat circa 400 de lei la două camere şi 500-550 de lei pentru apartamentele cu trei camere.
Sfântu Gheorghe
Costul real al căldurii la Sfântu Gheorge (Covasna) este de 359,8 lei/gigacalorie, însă cei care se încălzesc centralizat plătesc 298,4 lei/gigacalorie. La două camere, locuitorii din oraşul covăsnean au de achitat circa 320-350 de lei, în vreme ce la trei camere costul încălzirii sare de 500 de lei.
Iaşi
În capitala Moldovei, doar consumatorii care au optat pentru contorizare individuală au facturi prietenoase pe ianuarie. Conform Veolia Energie Iaşi, la două camere încălzirea costă circa 210 lei, în vreme ce la trei camere – 250-275 de lei. În municipiul Iaşi, 27% din consumatorii racordaţi la sistemul centralizat (10.000 la număr) au contoare de căldură individuale.