Frustrarea unui donator de plasmă. De câte piedici s-a lovit un om care a vrut să facă o faptă bună

29 octombrie 2020
image
Jurnalistul a reușit, în final, să doneze plasmă

De ce nu se prea donează plasmă în România? Ne spune Paul Barbu, jurnalist ziare.com, care a încercat și el să facă o faptă bună. Piedicile apărute în cale sunt parcă făcute să descurajeze acest proces.

ÔÇ×Dup─â ce am sc─âpat de infec╚Ťia cu COVID-19, am hot─âr├ót s─â merg s─â donez plasm─â convalescent─â. Numai c─â aici sistemul mi-a dat prima palm─â de trezire la realitateÔÇŁ, ├«╚Öi ├«ncepe Paul povestea. S-a informat, a sunat la Centrul de Transfuzii ╚Öi s-a programat. I s-a cerut s─â aduc─â dovada c─â a avut Covid-19, dar i s-a spus c─â ÔÇ×ar ajuta ╚Öi un test de anticorpiÔÇŁ. Test care cost─â ├«ntre 130 ╚Öi 150 de lei. "Exist─â alternativaÔÇŁ, ├«i spune doamna de la telefon. ÔÇ×Suna╚Ťi la Medlife pentru c─â exist─â un program prin care dac─â dona╚Ťi plasm─â, testul v─â este f─âcut gratuit". Paul a sunat, a ob╚Ťinut dou─â numere de telefon, dar nu i-a r─âspuns nimeni. Astfel, ╚Öi-a achizi╚Ťionat singur testele online ╚Öi le-a f─âcut.

Oamenii nu donează din lipsă de informare și din frustrare

ÔÇ×Cu dou─â zile ├«nainte de donare am respectat toate regulile impuse: f─âr─â consum de alcool, f─âr─â m├ónc─âruri grase, efort minim ╚Öi somn suficient, c├ót s─â fiu odihnit pentru procedur─âÔÇŁ, poveste╚Öte Paul. ├Än ziua cu pricina, cu actele ├«n buzunar, a plecat spre Centrul de Transfuzie Sanguin─â din Capital─â. Jurnalistul descrie imaginea dezolant─â a cl─âdirii, cozile, ghi╚Öeele pe la care a trecut ╚Öi h├órtiile pe care le-a completat. Dup─â p─ârerea lui, oamenii nu doneaz─â din comoditate, din nep─âsare sau din team─â. Ci din lips─â de informare ╚Öi din frustrare. Dup─â ce treci prin tot acest proces, ÔÇ×├«n momentul ├«n care ajungi la medic, dac─â nu ai un nivel prea mare de anticorpi, e╚Öti trimis ├«napoi acas─â pentru a a╚Ötepta s─â mai creasc─â. Altfel, plasma recoltat─â e aproape inutil─â. Doctorii ne spun c─â mul╚Ťi renun╚Ť─â la a mai veni pentru c─â apare frustrarea c─â au fost refuza╚Ťi, c─â nimeni nu le-a explicat de la ├«nceput care sunt nivelurile de anticorpi ideali, pentru a nu te mai plimba pe drumuriÔÇŁ.

loredana chivu jpg
cub marioara man gheorghe png
2vancea botez jpg
kate profimedia 0692807495 jpg
1alexandra stan mihai morar png
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg
4 vladimir putin doctor profimedia 0343495914 jpg jpeg
refugiati ucraina jpg