Gigi Becali a plătit pentru realizarea unei icoane uriașe și rare de la o mânăstire. Despre ce este vorba

Gigi Becali a plătit 10.000 de euro pentru realizarea unei copii în argint după o icoană rară de aprope doi metri. Este vorba de „Icoana Maicii Domnului Gherontissa ( Stareța)”, o copie fidelă a celei de la Mănăstirea Pantocrator din Sfântul Munte Athos. Este singura icoană portabilă din lume care o reprezintă pe Maica Domnului întreagă şi în poziţie de rugăciune.

Icoana Maicii Domnului Gherontissa ( Stareța)
Icoana Maicii Domnului Gherontissa este făcătoare de minuni. Foto: Fcb Mânăstirea Sf Ier. Nectarie

La 11 kilometri de Râmnicu Vâlcea, în comuna Vlădești, se află Mănăstirea „Sfântul Nectarie”. Așezământul monahal are o biserică închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și Sfântului Ierarh Nectarie. 

Pe 3 ianuarie 2023 aici a fost sfințită o icoană unică în România, cu dimensiunea de aproape doi metri, copie a unui obiect de cult celebru, mândria Mânăstirii Pantocrator de la Muntele Athos.  Icoana păstrată la Mânăstirea Pantocrator are înălțimea de 196 centimetri si lățimea de 76 centimetri iar cea de la biserica mânăstirii din comuna Vlădești este o copi aproape perfectă.

Biserica mânăstirii Sfântul Nectarie din Vâlcea
Icoana se află în biserica Mânăstirii Sf Ier. Nectarie din comuna vâlceană Vlădești

Icoana pentru care Gigi Becali a dat bani a costat 50.000 de euro

Potrivit starețului Sebastian, de la  Mănăstirea „Sfântul Nectarie”, citat de curier.ro, copia fidelă a acestei icoane rare cu Maica Domnului a costat în jur de 50.000 de euro, fiind realizată din 7 kilograme de argint, 150 grame de aur și pietre prețioase. 

„O mare parte din această sumă, adică 10.000 de euro, a fost plătită de omul de afaceri Gigi Becali”, a explicat acesta zilele trecute unor pelerini potrivit sursei citate. Starețul Sebastian caută acum bani pentur a face Maicii Domnului și „un baston starețesc cu piese semiprețioase care costă aproximativ 2.000 de euro”. 

Ce trebuie să știți despre icoana pentru care Gigi Becali a dat bani 

Gigi Becali a văzut icoana la Mânăstirea Pantocrator din Muntele Athos și l-a fermecat. Dar puțină lume știe că nici aceea nu este originalul. Ea este o copie perfectă a icoanei originale în mozaic, care se găsea în Sfânta Mănăstire Pantocrator din Constantinopol, construită de împăratul bizantin Alexie I Comnen potrivit Doxologia.ro. De altfel, împăratul este șic el care a donat copi perfectă a icoanei mânăstirii din Muntele Athos.  

Ce minuni sunt atribuite icoanei 

Icoana Maicii Domnului Gherontissa ( Stareța)” săvârşeşte mulţime de minuni pentru cei ce aleargă la ea cu credinţă. Femeilor sterpe le dăruieşte copii, celor suferinzi de cancer şi de diferite boli le dă sănătate, elevilor iluminare şi diferitelor nevoi ale oamenilor le aduce degrabă rezolvare, ca „Grabnic Ascultătoare”; în acest fel, ea este călăuză a credincioşilor şi sfătuitoare sigură în viaţa lor.  

Icoana este prăznuită în ziua de 2 decembrie, în aceasta zi fiind pomenită o minune săvârșită cu ajutorul ei în anul 1948. Atunci, Mănăstirea Pantocrator a fost salvată dintr-un incendiu prin intervenția minunată a Maicii Domnului. Datorită acestei minuni, icoana mai este numită și „Pyrosoteira”, adică „Izbăvitoarea de foc”. 

Biserica construită de Gigi Becali în Olănești
Biserica construită de Gigi Becali a fost sfințită în noiembrie 2023. Foto: ziaruldevalcea.ro

Gigi Becali a construit o biserică în Vâlcea 

În județul Vâlcea Gigi Becali nu a dat bani doar pentru icoane gigantice ci a plătit chiar și construcția unei biserici. Este vorba de Biserica „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” de la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din orașul stațiune Olănești. 

„Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a conferit Diploma de ctitor domnului George Becali”, scria pe 16 noiembrie 2023, ziaruldevalcea.ro.  

Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă în ziua de 5 iulie a anului 2021, iar în luna noiembrie a aceluiași an, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, s-a săvârșit în ea prima Sfântă Liturghie arhierească. Apoi, biserica a fost împodobită cu pictură de către zugravul Vasile Brînzan între anii 2022-2023.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furtuna ploaie soare canicula FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
Carlo Acutis jpg
SYLVESTER MOTAN jpg
padure jpg
storm 4651306 1280 jpg
bacalaureat jpg
accident Suceavaa jpeg
bacalaureat adevarul jpg
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net