Grăbiţi-vă, dacă vreţi să puneţi varză la murat! Producția e mai mică decât în alți ani. „N-a plouat şi pământul a fost uscat”

A sosit, iată, vremea să umpleţi cămara cu provizii pentru iarnă. Gospodinele ar trebui să cumpere deja varză pentru murat, chiar dacă încă e scumpă - în jur de 2 lei kilogramul. Fermierii avertizează că producţia e mai mică decât în alţi ani, din cauza secetei prelungite şi a căldurii extreme, scrie adevarul.ro.

Legumicultorul Ion Mihai  laudă varza de Buzău. Fotografii: Iulian Bunilă
Legumicultorul Ion Mihai laudă varza de Buzău. Fotografii: Iulian Bunilă

Legumicultorii se străduiesc să recolteze varza cât mai repede şi să o vândă comercianţilor direct de pe câmp, de teamă să nu vină vreo ploaie puternică, urmată de temperaturi scăzute, care ar distruge totul în câteva ore. Fermierul Ion Mihai ne prezintă varza de Buzău ca fiind cea mai potrivită pentru pus la murat, deoarece are frunze subţiri şi nervuri moi. Cultura buzoianului se întinde pe o suprafaţă de circa 8.000 de metri pătraţi, pe un lot aflat la marginea oraşului.

Anul acesta, nea Ion a plantat mai puţină varză, dar şi mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ţinut departe de terenurile încinse. Iar această problemă persistă, din păcate, de câţiva ani. „În primul rând, căldura a dăunat foarte mult. Varza se plantează în iulie, iar la nivelul solului cred că aveam aproape 60 de grade Celsius. E foarte greu să o plantezi la o asemenea temperatură. Din cauza caniculei, plantam mai mult seara sau dimineaţa”, povesteşte legumicultorul. 

Fermierii caută  căpăţânile potrivite  pentru a fi  comercializate
Fermierii caută căpăţânile potrivite pentru a fi comercializate

„Au apărut viermi verzi”

Pe nea Ion l-am găsit în plină campanie de recoltare, ajutat de câţiva membri ai familiei. Pare dezamăgit, după ce a văzut întinderea de frunze găurite sau făcute franjuri de numeroşii dăunători, favorizaţi de vremea neobişnuit de caldă. „Au apărut viermi verzi, mai mari sau mai mici, muşiţă albă, muşiţă neagră, albastră. A fost şi buha verzei, care face un vierme verde, limaxul. Toată gama de dăunători care se dezvoltă din cauza climei şi a secetei excesive a trecut prin varză”, se plânge fermierul buzoian.

Grădinarii trebuie să facă slalom printre rânduri, pentru a găsi căpăţânile bune de cules. Varza nu a crescut uniform, tot din cauza climei capricioase. Verzele cât pumnul rămân neculese şi ajung furaj pentru turmele de oi care vor intra pe tarla. „Când ne ajuta timpul, era bine, varza se mărea. Ploile de toamnă n-au venit însă”, oftează Constantin Raiciu, legumicultor. Fermierii adună acum verzele în grămezi, după care le transportă la capătul rândului. Aici le cântăresc, apoi le încarcă în căruţele sau în remorcile clienţilor. Pentru prima oară, Ion Mihai, ca mulţi alţi grădinari din zonă, a decis să vândă varza direct de pe câmp, pentru a câştiga timp. 

„Din păcate, nu e multă marfă”

image

După un an agricol dificil, legumicultorii din judeţul Buzău menţin deocamdată un preţ destul de ridicat - între 2 şi 3 lei kilogramul. Varza ar putea fi la fel de scumpă în toată perioada în care este căutată pentru a fi pusă în butoaie. „Din păcate, nu e multă marfă în acest an: n-a plouat şi pământul a fost uscat. Clienţii caută, fiindcă sunt pretenţioşi, dar nu găsesc varza din alţi ani”, spune un comerciant venit să cumpere de la marginea câmpului. Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, fiind dulce şi zemoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net