Gripa aviară s-a întors în România. Unde a fost găsită maladia care ucide păsările

Ultima actualizare:

    Gripa aviară a fost diagnosticată într-o fermă de tip comercial din judeţul MaramureşFOTO: Click!
Gripa aviară a fost diagnosticată într-o fermă de tip comercial din judeţul MaramureşFOTO: Click!

Gripa aviară s-a întors în România, după trei ani. Teribila maladie a fost confirmată într-o fermă comercială, iar veterinarii spun că s-a instituit carantină și că totul este sub control. Maladia ucide în masă păsările.

Luni, 13 ianuarie, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei. În țara vecină și în Polonia există focare de gripă aviară și este posibil ca de aici să vină și în țara noastră.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă, marţi seară (14 ianuarie), că gripa aviară a fost diagnosticată într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş.

”Situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”, afirmă ANSVSA.

La sediul MAI a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe.

"S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene", arată sursa citată.

Conform ANSVSA, pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramures şi judeţele limitrofe.

"La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei", precizează ANSVSA.

Măsuri simple, dar care poate limita răspândirea gripei aviare

  • Toate păsările din gospodărie se vor ţine în adăposturi închise, fără  a le permite accesul la lacuri şi bălţi;
  • Separaţi raţele şi gâştele domestice de alte păsări de curte;
  • Limitaţi accesul în curtea păsărilor la o singură persoană;
  • Nu daţi păsărilor apă provenită din lacuri, iazuri, sau bălţi;
  • Anunţaţi imediat toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie;
  • Toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere.

Ce este gripa aviară

  • Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia virusului gripal de tip A, boală care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia. În mod normal, virusul produce îmbolnăviri în rândul păsărilor, însă se poate transmite şi la porci.
  • Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidenţiate în special la lucrătorii din fermele agricole în urma contactului direct cu păsările bolnave.
  • Cea mai gravă epidemie în România a fost în 2005, când a fost descoperit un focar la Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, apoi s-a răspândit în aproape toată țara și au fost ucise peste un milion de păsări.

Gripa aviară 2020. Măsuri de igienă

După modelele precedente, epidemiile de gripă se aşteaptă să apară, în medie, de trei, patru ori într-un secol, când un nou subtip de virus apare şi se transmite uşor de la o persoană la alta.

Experţii consideră că o altă epidemie de gripă este inevitabilă şi posibil iminentă.

  • Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se procedează la ştergerea mâinilor cu alcool sanitar.
  •  Interzicerea consumului de păsări care au
  • fost în contact cu păsări infectate/moarte precum şi a ouălor de la păsările infectate.
  •  Interzicerea consumului de produse din carne de pasăre, neprelucrată termic sau incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la acestea.
  •  Evitarea zonelor în care s-au identificat păsări infectate.
  •  Nu lăsaţi copiii să se joace cu păsări sau să culeagă de pe jos pene.
  • La prepararea hranei
  •  Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat.
  •  Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat.
  •  Spălaţi–vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
  •  Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic.
  •  Toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Gălbenuşurile ouălor nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă.
  •  Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică (adică prin căldură), cu condiţia ca temperatura la care se prelucrează carnea de pasăre să fie mai mare de 70°C .
  •  Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.
  •  Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.

Citește și:

Alertă! Gripa aviară ne dă târcoale

Gripa aviară, confirmată la o gâscă găsită moartă, în Braşov

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net