Guvernul a anunțat schimbări pentru ucrainenii din România. Ce se întâmplă

„Programul de cazare și protecție pentru refugiații ucraineni din România va fi regândit”. Declarația aparține consilierului de stat Mădălina Turza, coordonatorul strategic al asistenţei umanitare pentru Ucraina în Guvernul Ciucă. Ucrainenii vor trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a primi ajutoare de la Guvernul Ciucă 

Mădălina Turza
Mădălina Turza, coordonatoarea campaniei de ajutorare a refugiaților. Foto: FCB Mădălina Turza

Mădălina Turza a făcut bilanțul programului de ajutorare și cazare pentur refugiații din Ucraina la un an de la începerea sa și venirea în România a primilor cetățeni din țara vecină. Ea a ținut să respingă afirmațiile că se vor reduce sumele alocate dar a afirmat că vor fi schimbări în program.  

Astfel, autorităţile îşi doresc ca refugiaţii din Ucraina să înceapă să devină independenţi la noi în ţară, precizând că nu este vorba despre tăierea programului de susţinere a cazării şi de protecţie a refugiaţilor, ci de o regândire a acestuia.  

Ce condiții trebuie să îndeplinească ucrainenii pentru a fi ajutați 

-dobândirea unui statut legal în România, de protecţie temporară,  

-demonstrarea faptului că fac demersuri susţinute de a-şi găsi un loc de muncă, ulterior că s-au angajat 

-înscrierea copiilor într-o formă de învăţământ din sistemul de educaţie românesc.  

-sunt exceptate persoanele peste 65 de ani și cele cu dizabilități 

„Acestea sunt principalele elemente care stau la baza oricărui program de integrare, iar noi ne dorim ca în cel mai scurt timp refugiaţii din Ucraina care sunt capabili să facă aceste lucruri şi să muncească să înceapă să acceseze piaţa muncii din România”, a mai spus Mădălina Turza citată de news.ro

Cât a cheltuit Guvernul Ciucă pentru ajutorarea ucrainenilor 

“România a oferit de la începutul conflictului unul din cele mai ample programe de cazare şi masă refugiaţilor din Ucraina care au venit la noi şi suntem, se pare, una din ultimele, dacă nu ultima ţară care mai oferă încă acest program care pune la dispoziţie refugiaţilor cazare, plata chiriei pe piaţa liberă.  

De la începutul acestui program, adică din luna martie anului trecut s-au cheltuit în jur 110 – 120 de milioane de euro pentru susţinerea acestui program şi implicit pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina pe piaţa liberă.  

Aici au fost cazaţi zeci de mii de ucraineni şi sunt încă, atât dintre cei care au plecat din ţară la un moment dat, cât şi cei care se află azi în România, cu excepţia anumitor persoane vulnerabile care se află în centre de tranzit ale autorităţilor locale.  

Evident, că ne dorim în primul rând ca la un an distanţă de la începerea acestui conflict şi de când refugiaţii din Ucraina sunt susţinuţi de la bugetul de stat să trecem într-o nouă etapă”, a explicat Mădălina Turza conform sursei citate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
12357203 jpg
image
image
image
image
image
image
netflix pixabay png
Iancu de Hunedoara png
tren deraiat 08, foto ISU Teleorman
titanic adobestock jpg
FotoJet (1) jpg
Vlad Ciurea Foto Captură YouTube jpg
FotoJet jpg
banner Grecia
image
actualitate.net
image
actualitate.net