Refugiații din Ucraina fug de război cu animalele de companie. Ce spun vameșii români

#Război Ucraina-Rusia

Războiul din Ucraina a adus la vămile românești zeci de mii de refugiați din țara vecină. Cei mai mulți s-au prezentat la Vama Siret din Suceava și au uimit polițiștii de frontieră când s-au prezentat la control cu animalele de companie. În total, peste 3000 de animale au fost examinate de medicii veterinari.

Un iubitor de animale are grijă de companionul său și la greu. Foto: europafm.ro
Un iubitor de animale are grijă de companionul său și la greu. Foto: europafm.ro

Alături de polițiști, jandarmi și pompieri, personalul Direcției Sanitar Veterinare Suceava, alături de voluntari și membri ai ONG-urilor, se află la permanență în Vama Siret. Primele controale au fost făcute pe 24 februarie și de atunci nu există zi în care să nu se prezinte pentru intrarea în țară refugiați din Ucraina cu animale de companie 

Ce animale aduc cu ei ucrainenii care intră în România 

Circa 3.000 de animale, în marea majoritate câini, pisici dar și iepuri au ajuns pe mâna veterinarilor suceveni în aceste zile.”Au fost ucraineni care au putut lăsa aproape totul în urmă, nu însă și pisica sau câinele. Animalele au ajuns și ele flămânde și însetate în Vama Siret, mai ales în zilele foarte aglomerate de la începutul crizei.  

În marea lor majoritate, cei care au intrat prin Vama Siret cu animale de companie au plecat mai departe cu tot cu ele, excepțiile au fost câinii de rasă care au fost expediați între crescători, cu adresă exactă. Rolul nostru este de a verifica documentele animalelor, de a le face tratamente și formularele de localizare.  

Unde nu existau deloc documente am făcut tot ce era necesar, inclusiv vaccinare antirabică. De asemenea, asigurăm și hidratare, hrănire și accesorii pentru câini”, a povestit pentru monitorulsv.ro, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.  

Câți refugiați din Ucraina au trecut prin România 

Pe teritoriul României au intrat în jur de 500.000 de refugiați din Ucraina. Dintre aceștia, în țară se află, la acest moment, 75.000 de ucraineni, dintre care 29.000 sunt copii. Majoritatea refugiaților din Ucraina au intrat în România prin Vama Siret, urmată de Vama Isaccea. De la începerea conflictului din Ucraina, 3.928 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 97 în ultimele 24 de ore. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 66,7%.

harry si meghan jpg
FotoJet (2) jpg
foto1 copii crisanB jpg
andreea antonescu jpg
Anca Dinicu  jpg
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
mihaela radulescu jpg
Razvan Popescu slab jpg
Florica Boboi Chefi la cutite Foto Antena 1 jpg
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia
image
image
image
image
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
foto2 liliana jpg
calendar ortodox 2021 2 decembrie sfantul prooroc avacum bizant sec xiv jpeg
cele mai frumoase polițiste 4 jpg
foto1 1 dec Foto Inquam Photos Octav Ganea (8)B jpg
FotoJet jpg