Boala eradicată din România care ar putea să reapară din cauza războiului. Avertizările unui medic infecționist

Războiul ruso-ucrainean crește riscul pentru reapariția poliomielitei, o boară ce a fost eradicată în România. Potrivit medicilor de la boli infecțioase, în Ucraina, boala nu a fost complet eradicată, iar boala ar putea afecta persoanele nevaccinate.

refugiati ucraina foto UNICEF jpg

Chiar dacă boala a fost eradicată la nivel național, ultimul caz de infectare depistat a fost în 1992, când virusul a fost adus din Bulgaria.

„Peste 90% dintre cazurile de poliomielită sunt forme asimptomatice, cu toate că este o boală gravă care poate da paralizie. Perioada de incubație a poliomielitei este în mod frecvent de 7-30 de zile. Este o boală care ține foarte mult de igienă. Virusul poate ajunge la nivelul gurii și faringelui, dar ajunge în tractul gastro-intestinal și se elimină prin materiile fecale, deci este un enterovirus și ține foarte mult de igiena individuală, dar și de cea colectivă”, explică medicul infecționist Gheorghe Enache, într-un interviu pentru Gândul.

Ce este poliomielita?

De asemenea, acesta a explicat că forma cea mai comună a bolii nu are efecte adverse, majoritatea purtătorilor fiind asimptomatici, chiar dacă boala poate duce la paralizie. 

Aproximativ 95% din cei ce poartă virusul nu prezintă simptome, dar între 1-5% pot dezvolta forme de poliomielita paralitică sau iritație meningeală.

Chiar dacă este o boală ce poate duce la paralizie, poliomielita nu are un tratament specific, singura formă de tratament fiind una ajutătoare, a mai explicat doctorul Gheorghe Enache.

„Există trei tipuri de virus polio. Dacă o persoană face boala cu un anumit stereotip, imunizarea este căpătată doar pentru un singur tip de virus, nu pentru toate cele trei. Acest virus dă o simptomatologie care, la un moment dat, este similară cu cea a unei viroze (oboseală, febră etc) și brusc poate apărea paraliza acută. Un om asimptomatic poate să transmită boala, iar astfel de virusuri devin probleme de sănătate publică, nu individuale.”

Odată cu intrarea în România a unui mare de persoane nevaccinate împotriva poliomielitei, virusul prezintă o șansă de a se propaga în rândul persoanelor din țară ce nu au fost vaccinate. 

Vaccinarea împotriva poliomelitei a fost introdusă în calendarul național de vaccinare încă din anul 1956. Administrarea acestuia are un număr scăzut de reacții adverse și contraindicații, făcându-l un vaccin sigur, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net