Haideţi la vecini să luăm benzină mai ieftină!

Ultima actualizare:

    Şoferii români sunt nemulţumiţi  că preţurile carburanţilor  au crescut în luna mai
Şoferii români sunt nemulţumiţi că preţurile carburanţilor au crescut în luna mai

Vi se părea că se ieftinise prea mult combustibilul? Calmaţi-vă! Nici o minune nu ţine prea mult. Cum s-a scumpit petrolul, cum benzinarii români au sărit şi ei cu majorările de preţ.

Preţul petrolului a crescut până la 49 de dolari pe baril de la începutul acestei luni, faţă de un minim de 27 de dolari. Petroliştii au răspuns însă diferit în urma evoluţiilor de pe bursele internaţionale: dacă în Bulgaria carburanţii s-au ieftinit, în România s-au scumpit, informează adevarul.ro. Astfel, preţul benzinei a crescut în România cu 1,96% din ianuarie până la începutul lunii mai, până la 1,08 euro pe litru, potrivit informaţiilor afişate de Comisia Europeană.În Bulgaria însă, un litru de carburant s-a ieftinit în acelaşi interval cu 9,74%, până la 0,94 euro pe litru. În Ungaria, deşi benzina s-a scumpit cu 5,95%, tot a rămas mai ieftină decât la noi, şi anume 1,07 euro pe litru. Cea mai mare scumpire din întreaga Uniune Europeană, de 9,75%, a fost consemnată în Polonia, însă şoferii din acest stat au în continuare benzină mai ieftină decât în România, preţul mediu la pompă fiind de 0,99 euro.

Şi în cazul motorinei există astfel de variaţii. Dacă în Bulgaria motorina s-a ieftinit cu 15%, până la 0,89 euro pe litru, în România s-a scumpit cu 5,69%, până la 1,05 euro pe litru. Şi în Cehia preţul motorinei a scăzut, dar cu doar 1,66%, până la 0,98 euro pe litru. În schimb, în Polonia, motorina s-a scumpit cu 6,05%, dar nivelul final este sub cel găsit în benzinăriile din ţara noastră, respectiv 0,91 euro pe litru. Majorări mai mari au fost consemnate în Ungaria (7,22%), Austria (7,34%) şi Slovacia (7,59%), însă în toate aceste ţări preţul mediu este mai mic decât în România.

De ce creşte preţul petrolului

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au crescut puternic în ultima vreme din cauza incendiului din Canada şi a atentatelor care au avut loc recent asupra instalaţiilor petroliere din Nigeria. De altfel, banca americană Goldman Sachs a anunţat recent că deja criza petrolului s-a terminat şi că nivelul producţiei mondiale de petrol este cu 3,75 de milioane de barili pe zi sub cel al cererii. Concomitent, producţia a scăzut în acest an şi cu 188.000 de barili pe zi în Venezuela, ţara fiind aproape de colaps. Populaţia protestează din cauza lipsei banilor şi alimentelor, iar autorităţile au scos armata pe stradă pentru aplicaţii militare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net