Hramul bisericii românești din Istanbul. Slujba a fost oficiată de patriarhul ecumenic din Constantinopol

Ultima actualizare:

Sărbătoare mare la cea mai importantă biserică ortodoxă românească din afara granițelor țării, cea din Istanbul. Patriarhul Ecumenic de Constantinopol a oficiat vineri slujba de hramul parohiei românești din Istanbul, sărbătoarea Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma (26 iulie).

Biserica parohiei românești din Istanbul
Biserica Sfânta Paraschevi este centrul comunității românești din Istanbul. Foto: basilica.ro

Potrivit parohului bisericii ortodoxe românești din Istanbul, Sergiu Vlad slujba solemnă de hram a început vineri la ora 9:00 și a fost urmată de Sfânta Liturghie.„Au fost oficiate de Sanctitea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic”, a declarat parohul Sergiu Vlad pentru basilica.ro

Preotul Sergiu Marcel Vlad
Preotul Sergiu Marcel Vlad este parohul bisericii românești din Istanbul. Foto: basilica.ro

Unde se află biserica și de când este parohie românească

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” se află în cartierul Hasköy și este ctitorie a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Lăcașul de cult al comunitatii ortodoxe românești din Turcia este situat în partea europeană a orașului Istanbul, pe malul răsăritean al golfului "Cornul de Aur", astăzi numit Halyc, în vechiul cartier bizantin "Prikidion" - în prezent, Cartierul Haskoy. 

Hramul principal al bisericii este Sfânta Muceniță Paraschevi, prăznuită în data de 26 iulie. Aceasta sfântă este cunoscută si cinstită drept tămăduitoare de boli oculare. Biserica mai poarta însă și hramul Sfintilor Martiri Brancoveni, Constantin Brancoveanu și fiii sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei, împreună cu Sfetnicul Ianache scrie crestinortodox.ro.  

Biserica fost reconstruită din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion. Lăcaşul de cult este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia.

Povestea bisericii românești din Istanbul

Cea mai veche dintre pisaniile sfântului lăcaș actual este așezată deasupra intrării de la răsărit, de lângă arca Sfântului Altar, și ne mărturisește: „Biserica aceasta a purtătoarei de biruință Sfânta Muceniță Paraschevi s-a ridicat cu cheltuiala Prealuminatului Domn al Ungrovlahiei Constantin Basarab Brâncoveanu, la anul 1692”. 

Patriarhia Ecumenică de Constantinopol păstrează mărturii despre o restaurare a bisericuței între anii 1724 și 1752, cu ajutorul daniilor rămase de la Sfântul Constantin Brâncoveanu și de la mai mulți fanarioți înstăriți. Biserica a mai fost reînnoită în anul 1833, în timpul Patriarhului Constantios I de la Sinai, între anii 1955-1958, în timpul Patriarhului Athenaghoras I, și în anul 1996, sub patronajul Sanctității Sale Bartolomeu I al Constantinopolului. 

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii. Tot în lăcaşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net