Hramul bisericii românești din Istanbul. Slujba a fost oficiată de patriarhul ecumenic din Constantinopol
Sărbătoare mare la cea mai importantă biserică ortodoxă românească din afara granițelor țării, cea din Istanbul. Patriarhul Ecumenic de Constantinopol a oficiat vineri slujba de hramul parohiei românești din Istanbul, sărbătoarea Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma (26 iulie).
Potrivit parohului bisericii ortodoxe românești din Istanbul, Sergiu Vlad slujba solemnă de hram a început vineri la ora 9:00 și a fost urmată de Sfânta Liturghie.„Au fost oficiate de Sanctitea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic”, a declarat parohul Sergiu Vlad pentru basilica.ro.
Unde se află biserica și de când este parohie românească
Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” se află în cartierul Hasköy și este ctitorie a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.
Lăcașul de cult al comunitatii ortodoxe românești din Turcia este situat în partea europeană a orașului Istanbul, pe malul răsăritean al golfului "Cornul de Aur", astăzi numit Halyc, în vechiul cartier bizantin "Prikidion" - în prezent, Cartierul Haskoy.
Hramul principal al bisericii este Sfânta Muceniță Paraschevi, prăznuită în data de 26 iulie. Aceasta sfântă este cunoscută si cinstită drept tămăduitoare de boli oculare. Biserica mai poarta însă și hramul Sfintilor Martiri Brancoveni, Constantin Brancoveanu și fiii sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei, împreună cu Sfetnicul Ianache scrie crestinortodox.ro.
Biserica fost reconstruită din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion. Lăcaşul de cult este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia.
Povestea bisericii românești din Istanbul
Cea mai veche dintre pisaniile sfântului lăcaș actual este așezată deasupra intrării de la răsărit, de lângă arca Sfântului Altar, și ne mărturisește: „Biserica aceasta a purtătoarei de biruință Sfânta Muceniță Paraschevi s-a ridicat cu cheltuiala Prealuminatului Domn al Ungrovlahiei Constantin Basarab Brâncoveanu, la anul 1692”.
Patriarhia Ecumenică de Constantinopol păstrează mărturii despre o restaurare a bisericuței între anii 1724 și 1752, cu ajutorul daniilor rămase de la Sfântul Constantin Brâncoveanu și de la mai mulți fanarioți înstăriți. Biserica a mai fost reînnoită în anul 1833, în timpul Patriarhului Constantios I de la Sinai, între anii 1955-1958, în timpul Patriarhului Athenaghoras I, și în anul 1996, sub patronajul Sanctității Sale Bartolomeu I al Constantinopolului.
Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii. Tot în lăcaşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692.