«I-am furat pe nemţi la cântar, acum stăm cu zmeura la poartă!»
Tone de zmeură se culeg, în această perioadă, în comuna prahoveană Gornet. Din păcate, sătenii spun că nu mai au cui să le vândă la un preţ bun.
Dacă, până anul trecut, străinii veneau cu TIR-urile pentru a cumpăra zmeura, aceştia au renunţat după ce au descoperit apă în butoaiele cu fructe. Din cele aproape 1.000 de familii din comună, o treime se ocupă de zeci de ani de plantaţiile de zmeură, iar valoroasele fructe au fost dintotdeauna o importantă sursă de venit pentru locuitori. Iar ca anul acesta, zmeura nu s-a mai făcut de ani buni: zemoasă şi foarte parfumată.
Elena Stănescu îşi învaţă fiica, Amalia, să culeagă zmeura care ar trebui să le asigure traiul
„Dar e degeaba! Majoritatea producătorilor sunt oameni în vârstă, care nu au timp să meargă cu fructele la piaţă", explică Vasile Cernat (75 de ani), care îşi vinde fructele la poartă. „Până anul trecut, fructele le cumpărau nemţii şi alţi străini. Veneau cu tirurile să încarce zmeura. Toată ziua culegeam şi le duceam centru. Era avantajos. Dar au descoperit că românii noştri de la centru au pus apă în butoaiele cu fructe şi ne-au zis: «Decât zmeură bună de la voi, dar cu apă, mai bine zmeură de la alţii, dar cinstită».
Şi nu au mai venit. Cei de la centru şi-au cumpărat maşini scumpe, noi am rămas cu paguba", se plânge bărbatul. Şi astfel, exporturile de zmeură naturală şi 100% ecologică, pentru care Gornetul era renumit, s-au stopat. La porţile sătenilor mai bat acum doar intermediarii. Le oferă, cu banii pe loc, preţuri modice, iar mulţi bat într-un final palma.
„Mi-au oferit 6-7 lei/kg, iar ei o vând în piaţă cu 13-20 de lei. Este o bătaie de joc. Prefer să stau la poartă sau să o fac dulceaţă, decât să le-o dau lor", spune Vasile Cernat.