Iarna s-a întors în România în aprilie. Școlile din Iași și Botoșani închise joi din cauza căderilor de zăpadă

Drumuri blocate, mașini distruse, amenințări de inundații. Deși suntem la mijlocul primăverii înrăutățirea vremii aduce România înapoi în iarnă. Meteorologii au lansat avertizări de vreme rea valabile până sâmbătă și anunță inundații. Crae sunt problemele la zi vă spune Click! 

Drum blocat Botoșani
Imagine surprinsă miercuri pe DN 29 în județul Botoșani. Foto: monitorulbt.ro

În Moldova și mai ales în județele Iași și Botoșani viscolul și zăpada au provocat haos pe șosele și au luat prin surprindere autoritățile locale. Situația este atât de gravă încât autoritățile din Iaşi și Botoșani au decis surprinzător să suspende pentru ziua de joi cursurile în toate şcolile, din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului anunță news.ro

La ora 16.00, existau probleme cu alimentarea cu energie electrică în 41 de localităţi din judeţul Iaşi, fiind afectaţi aproape 9.000 de consumatori. Reprezentanţii Delgaz Grid au transmis că au 12 echipe în teren şi că se intervine în mai multe zone ale judeţului. 

Ce a declarat prefectul județului Iași 

”Sunt probleme foarte mari atât în mediul urban, dar în special în mediul rural. Utilajele de deszăpezire nu fac faţă cantităţilor mari de zăpadă spulberată. Meteorologii ne-au anunţat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită, existând riscul ca drumurile să fie blocate.

Trebuie să ne gândim în primul rând la siguranţa cetăţenilor. De aceea, s-a luat decizia ca şcolile să se închidă”, a declarat prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru. Miercuri, activitatea a fost suspendată total în 21 de unităţi şcolare şi parțial în alte 15.

Drum înzăpezit Iași
Imaegine de pe DJ 282 în dreptul comunei ieșene Șipote. Foto: ziaruldeiasi.ro

Situația drumurilor, porturilor și aeroporturilor în România 

Traficul rutier este închis, miercuri la prânz, pe drumurile naţionale DN 24C, DN 29D, DN 29 şi DN 28A, în judeţele Botoşani şi Iaşi, din cauza zăpezii şi a vizibilităţii reduse, în timp ce pe DN 7, în judeţul Vâlcea, se circulă alternativ, pe un fir, din cauza căderilor de pietre de pe versanţi.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă, cu precipitaţii sub formă de ninsoare în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Din cauza zăpezii depuse pe carosabil şi a vizibilităţii reduse, pentru a permite intervenţia echipajelor de deszăpezire, sunt impuse restricţii de trafic.  

Următoarele drumuri naţionale sunt închise circulației: DN 24C Rădăuţi Prut-Ştefăneşti, judeţul Botoşani, DN 29D Botoşani-Ştefăneşti, judeţul Botoşani, DN 29 Botoşani-Săveni, judeţul Botoşani, şi DN 28A Târgu Frumos - Moţca, judeţul Iaşi. Pe DN 7, se circulă alternativ pe câte un fir, în localitatea Câineni, judeţul Vâlcea, unde au avut loc căderi de pietre de pe versanţi. 

Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud, Mangalia şi Midia sunt închise din cauza vântului. 

Opt curse aeriene care urmau să decoleze sau să aterizeze miercuri pe Aeroportul din Iaşi au fost anulate din cauza ninsorii şi a viscolului, în timp ce alte zboruri au întârzieri de până la patru ore şi jumătate. 

Avertizări meteo de vreme rea 

Meteorologii extind avertizările de vreme deosebit de rece până sâmbătă la ora 10.00, pentru noi zone din România. Astfel, se vor înregistra temperaturi cu 8-12 grade mai mici faţă de cele medii, însoțite de ninsori în jumătatea de nord a ţării, până sâmbătă dimineaţă.  

În Dobrogea şi estul Munteniei, miercuri este în vigoare un Cod galben de vânt puternic, iar cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei şi Carpaţii Orientali se află sub avertizare Cod galben de ninsori. Pentru judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi zona joasă a judeţelor Suceava, Neamţ şi Bacău a fost emis Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. 

În toată țara vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8...12 grade sub mediile multianuale. În jumătatea de nord a ţării vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45...55 km/h îndeosebi în sudul şi estul ţării, precum şi la munte. 

Un alt Cod galben, care vizează predominant ninsori şi strat de zăpadă, este în vigoare de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 14.00. În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei şi în Carpaţii Orientali vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor cumula peste 20...25 l/mp. 

Totodată, a fost emis Cod portocaliu de ninsori abundente, viscol şi strat consistent de zăpadă, de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 14.00, în unele judeţe din Moldova. 

Astfel, în judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui, precum şi în zona joasă a judeţelor Suceava, Neamţ şi Bacău va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...75 km/h, va fi viscol şi vizibilitate foarte scăzută. Local se vor cumula 30…50 l/mp. 

Vremea în București în următoarele patru zile 

În Bucureşti, de miercuri până sâmbătă vremea va fi rece şi în general închisă. Trecător va mai ploua slab, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi de 9...12 grade, iar cele minime de 0...3 grade. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
traian basescu
image png
Fontana di Trevi FOTO Shutterstock jpg
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net