Iată cât va fi birul pe locuinţe anul viitor!

Ultima actualizare:

    Ministerul de Finanţe a renunţat  la supraimpozitarea românilor  care au două sau mai multe case
Ministerul de Finanţe a renunţat la supraimpozitarea românilor care au două sau mai multe case

Din prima zi a anului viitor vom plăti mai mulţi bani pentru apartamentele sau casele în care locuim. Impozitul pe locuinţe se majorează, în medie, cu 25%, însă autorităţile locale din anumite localităţi din ţară au anunţat că vor creşte aceste taxe cu 50% până la 150%. Aflaţi mai jos de ce se scumpesc impozitele şi cât de mult ne vor afecta acestea veniturile anul viitor.

De ce cresc impozitele?

Codul Fiscal stabileşte alte cote de impozit pe clădiri din 1 ianuarie 2016. Cei mai mulţi români vor plăti cu 25% mai mult pentru locuinţele pe care le deţin, însă sunt şi cazuri în care impozitele vor creşte cu 150%. Asta se întâmplă fiindcă Ministerul de Finanţe a lăsat la latitudinea consiliilor locale să perceapă procentul minim sau cel maxim din valoarea impozabilă a locuinţelor (între 0,08% şi 0,2%). Plătim mai mult fiindcă acest plafon a fost mărit, însă o altă cauză e creşterea cu 6,95% a valorii metrului pătrat de construcţie, de la 935 la 1.000 de lei. În plus, a crescut şi indicele de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior (de la 1,2 la 1,4). Însă, codul le permite primăriilor să depăşească cu 50% limita maximă admisă de lege.

Cum cresc impozitele?

Chiar dacă primăriile păstrează aceleaşi cote de impozit din 2015, românii tot vor plăti mai mult pentru birul anual pe locuinţă. Să luăm un exemplu pentru a ne lămuri. Impozitul anual se calculează înmulţind suprafaţa construită a locuinţei cu valoarea unui metru pătrat, cu coeficientul de localitate (imobilele sunt taxate în funcţie de rangul localităţilor şi de poziţia lor faţă de centru), cu indicele de actualizare la măsurarea la exterior şi cu procentul de impozit stabilit de primărie. Astfel, dacă luăm un apartament de 50 mp, din centrul Bucureştiului, taxat cu 0,1% din valoarea impozabilă, avem formula: 50 mp x 1.000 lei/mp x 2,6 x 1,4 x 0,1 = 182 de lei. În 2015, impozitul pe acest tip de apartament era 156 de lei. 

Taxe uriaşe pentru imobile abandonate

De anul viitor, primăriile pot percepe impozite mai mari cu până la 500% în cazul imobilelor şi terenurilor intravilane aflate în paragină sau părăsite. De asemenea, românii care deţin terenuri agricole şi nu le lucrează doi ani consecutiv pot plăti un impozit şi cu 500% mai mare începând cu anul al treilea. Decizia aparţine autorităţilor locale, care vor adopta hotărâri de consiliu în acest sens.

Când scad birurile?

Impozitele vor fi mai mici în cazul clădirilor vechi. Astfel, valoarea impozabilă a acestora (luată în calcul la stabilirea impozitului) scade cu 50% în cazul imobilelor cu o vechime mai mare de 100 de ani şi cu 30% în cazul clădirilor cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani. Vor plăti cu 10% mai puţin şi cei care locuiesc în clădiri cu vechime între 30 şi 50 de ani. Însă valoarea de impozare creşte în cazul clădirilor renovate şi consolidate. Suma de la care se pleacă la stabilirea impozitului anual va fi mai mare cu cel puţin 50% faţă de valoarea acesteia la data începerii lucrărilor.

«Dar salariile când au de gând să le majoreze?»

Adrian Benţa,  expert în litigii fiscale
Adrian Benţa, expert în litigii fiscale

Rodica Vlădoiu (52 de ani), funcţionar public: “Anul ăsta am plătit 240 de lei la impozit. O majorare cu 25% înseamnă o cheltuială în plus de 60 de lei. Cu banii ăştia pot cumpăra un bax de scutece pentru nepotul meu, de ce să-i dau la stat? Salariile noastre rămân la fel de mici”.

Gheorghe Vasile (70 de ani), pensionar: “Au făcut foarte rău că au renunţat la supraimpozitarea celor care au mai multe case. Majorarea asta ne afectează pe noi, cei amărâţi, nu şi pe guvernanţi. Ei au avut grijă să-şi scadă taxele cu ocazia asta. Măcar să mărească salariile cu banii ăştia”.

Viorica Stoian (48 de ani), tâmplar: „E revoltător că măresc taxele şi impozitele, deşi au promis că nu fac asta. Salariile noastre când le cresc? Până acum plăteam 80 de lei pe an la două camere şi nu pot să spun că scot cu bucurie din buzunar încă 20 de lei ca să dau la stat”.

«Sediile de firme, biruri de 25 de ori mai mari»


    Adrian Benţa,  expert în litigii fiscale
Adrian Benţa, expert în litigii fiscale

 Consultantul fiscal Adrian Benţa spune că modificările finanţiştilor lovesc puternic în cei care deţin imobile care găzduiesc activităţi economice. „Pentru clădirile în care funcţionează sedii de firme, PFA, cabinete de profesii liberale şi care au fost reevaluate, dobândite sau construite în ultimii 5 ani au fost stabilite cote de impozit cuprinse între 0,2 şi 1,3%. Asta înseamnă o creştere de impozit de zece ori, însă birul este mai mare de 25 de ori dacă imobilele nu au fost reevaluate sau construite în ultimii 5 ani”, spune specialistul. 

Cele mai mari impozite

Cotă impozit 2016    Creştere faţă de 2015   

Tecuci    0,20%    150%   

Arad    0,12%    50%   

Câmpina    0,12%    50%   

Bucureşti    0,10%    25%   

Timişoara    0,10%    25%   

Ploieşti    0,10%    25%   

Cele mai mici impozite

Cotă impozit 2016    Creştere faţă de 2015

Baia Mare    0,08%    0,00%

Craiova    0,08%    0,00%

Buzău    0,08%    0,00%

Sibiu    0,08%    0,00%

Piteşti    0,08%    0,00%

Constanţa    0,08%    0,00%

În 2015 cota de impozit pe locuinţe era 0,1%. În 2016 va fi între 0,08% şi 0,2%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net