Iată ce schimbări se pregătesc pentru elevi! Cele mai multe îi vizează pe liceeni

Ultima actualizare:

    Examen de admitere la liceele foarte căutate, trei tipuri de licee - teoretic, profesional şi vocaţional, bacalaureat unic, asemănător testelor PISA
Examen de admitere la liceele foarte căutate, trei tipuri de licee - teoretic, profesional şi vocaţional, bacalaureat unic, asemănător testelor PISA

Admiterea la liceele foarte dorite, înainte de Evaluarea Naţională, un examen de Bacalaureat naţional, bazat pe competenţe minime sau posiblitatea de a te înscrie la un colegiu universitar fără bacalaureat. Sunt doar câteva dintre modificările prevăzute în proiectul ”România Educată”, ce urmează să fie aprobat săptămâna viitoare în Guvern, după consultări cu preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul propune mai multe modificări în sistemul de educaţie şi vizează toate categoriile de copii incluse într-o formă de învăţământ. 

Ce se întâmplă la liceu

Cele mai multe schimbări par să îi vizeze pe elevii de liceu sau învăţământ secundar superior 15-19 ani. Această formă de învăţământ urmăreşte un profil naţional al absolventului de învăţământ obligatoriu şi competenţe specifice în funcţie de ruta aleasă.

În această formă de învăţământ vor exista trei rute – teoretic, profesional şi vocaţional – cu aceeaşi durată (4 ani), absolvenţii lor putând intra direct în examenul de bacalaureat, iar transferul/tranziţiile posibile între acestea se pot realiza anual, în baza unui examen. La nivelul liceelor profesionale, autorităţile speră la o colaborare strânsă cu mediul privat, pentru o mai bună incluziune pe piaţa muncii a elevilor care termină un liceu profesional sau tehnologic, potrivit Digi 24. 

Examenul de Bac cu teste de tip PISA

Bacalaureatul „evaluează competenţe şi urmăreşte un profil naţional pe care toţi absolvenţii de liceu trebuie să îl deţină, indiferent de rută. Accentul se pune pe competenţe reale. În urma promovării acestuia, tinerii vor putea accesa programe de studii universitare”, se arată în document. Examenul de Bacalaureat va fi format din testări transdisciplinare şi ar putea fi asemănător testelor PISA. Acesta va putea fi susţinut şi de elevii de la şcolile profesionale sau liceele tehnologice.Proiectul mai prevede şi înfiinţarea de Colegii universitare la care admiterea să se facă fără Bacalaureat, iar absolvenţii acestor colegii vor obţine o diplomă de calificare de nivel 5, echivalentă diplomelor obţinute în şcolile postliceale.

Examen de admitere înainte de Bac

Un alt element de noutate este posibilitatea liceelor foarte căutate de a organiza examene de admitere. Examenul ar urma să fie organizat înainte de evaluarea naţională, iar locurile neocupate în urma examenului de admitere vor fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea mediilor de la Evaluarea Naţională. Însă nu este clar dacă mediile din gimnaziu vor mai fi luate în calcul pentru admiterea la liceu.

Învăţământ gimnazial 11-15 ani

Pentru elevii de gimnaziu se doreşte evaluare curentă la clasă prin note. Teze cu subiect unic, axate pe competenţele definite în profilul absolventului de învăţământ gimnazial, la care se adaugă un raport din partea unui consilier şcolar. Se continuă, de asemenea, completarea evaluării psiho-educaţionale ca parte a portofoliului educaţional.

Educaţie de la creşă până la clasa 0 şi învăţământ primar

În cazul etapelor educative pentru grupele de vârstă 0-3 ani şi 3-6 ani, se doreşte evaluare la final de ciclu, iar aceasta va intra în portofoliul psiho-educaţional al copilului având rolul de sprijin, se arată într-un document citat de hotnews.ro.

În ceea ce priveşte învăţământul primar, ce cuprinde grupa de vârstă între 6 şi 11 ani, proiectul prevede evaluare curentă la clasă prin calificative, dar şi evaluări anuale, axate pe competenţele cheie, aşa cum sunt definite de profilul naţional al absolventului de învăţământ primar. Vor include, de asemenea, şi un raport din partea unui consilier şcolar.Şi în acest caz se continuă completarea evaluării psiho-educaţionale ca parte a portofoliului educaţional.

Materii mai puţine şi mai aerisite

De asemenea, proiectul mai prevede „aerisirea curriculei”, zona teoretică fiind pusă în corelaţie cu zona practică, centrată pe competenţe. Cei care s-au gândit la aceste modificări spun că vor să îi împingă pe elevi cât mai mult spre ruta educaţională sau vocaţională care să îi ducă spre o carieră.

Anul şcolar 2022-2023 va fi mai lung?

Din 2022, anul şcolar ar putea avea mai multe săptămâni. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, susţine că este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. 

El argumentează că suntem printre ultimele ţări europene din punct de vedere al duratei cursurilor. 

”Pierderile suferite pe perioada crizei sanitare au fost foarte mari, nu numai în România, este drept, ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.


    Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net