Iată cum se face statuie un actor de teatru!
Teatrul neconvenţional iese din sălile de spectacol şi ocupă străzile. Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante a adus în Capitală trupe din Austria, Olanda, România şi China. Ce înseamnă pentru un actor un rol de statuie vivantă şi ce presupune transformarea sa şi jocul scenic aflaţi de la cei care fac pentru prima dată acest lucru.
Până la 5 iunie, Bucureştiul va fi gazda Festivalului Internaţional de Statui Vivante, un eveniment organizat de Teatrul „Masca”. Ajuns la a şaptea ediţie, festivalul marchează mai multe premiere, iar cea mai însemnată o reprezintă prezenţa la Bucureşti a şase actori chinezi, de la compania de teatru CPAA. Ce e special la aceşti chinezi e că fac pentru prima dată pe statuile. Mai mult decât atât, vor juca exclusiv din gesturi piesa de teatru „O noapte furtunoasă”, a lui Ion Luca Caragiale.
„Nu auzisem de Caragiale până să venim în România, dar nici nu am mai jucat acest gen de spectacol până acum. În China nu avem statui vivante în repertoriu, dar ne-am adaptat uşor”, a declarat pentru ziarul nostru Sheng Luyue, actorul ca îl va interpreta pe jupân Dumitrache Titirică. Sheng a acceptat să ne introducă în lumea fascinantă a teatrului de gest şi ne-a permis să surprindem transformarea sa în statuie vivantă.
Pe o căldură năucitoare, ieri după-amiază, Sheng şi colegii de trupă au dat viaţă eroilor piesei lui Caragiale. Pentru Sheng a fost cel mai greu. Nu suportă căldura, însă a trebuit să se înfofolească serios, căci personajul lui e mai durduliu decât cel desemnat să-l joace. Astfel şi-a ataşat de trup un burtoi din cârpe şi alte materiale textile. Pantalonii, largi cât să mai găzduiască vreo doi-trei chinezi mici şi piperniciţi, ascundea acest imens burtoi. Machiajul a fost o adevărată corvoadă, căci grima, stratul acela alb pe care îl poartă actorii pe faţă, se întindea din cauza sudorii de pe frunte. Căldură mare, monşer! Au urmat peruca şi pălăria şi, după o oră şi jumătate de pregătiri, jupân Dumitrache era gata de spectacol. În Parcul Humuleşti, din Sectorul 5, actorii chinezi au avut ieri prima lor reprezentaţie în faţa publicului român. Aplauze! Succes total, conaşule.
Directorul Teatrului Masca, actorul Mihai Mălaimare, s-a declarat extrem de mulţumit de modul în care actorii chinezi l-au înţeles pe Caragiale. „I-am antrenat de vreo 12 zile, timp de zece ore pe zi. Sunt foarte buni şi extrem de muncitori şi ambiţioşi. Este ceva incredibil. Cum să spun, Caragiale a fost jucat în multe feluri, şi în România, şi în străinătate. Dar statui vivante chinezeşti, e pentru prima dată”, ne-a declarat Mihai Mălaimare.
Unde au loc reprezentaţii
- Joi (Parcul Humuleşti - Ferentari), Orele 18.00 – 22.00. Actorii Teatrului Masca, Big Names (Austria), CPAA Theatres of China
- 2-3 iunie (Parcul Crângaşi), Orele 17.40 – 22.00. Actorii Teatrului Masca, Big Names (Austria), Adorable (Olanda), CPAA Theatres of China
- 4-5 iunie (Parcul Herăstrău – Roata Mare), Orele 17.40 – 22.00. Actorii Teatrului Masca, Big Names (Austria), Adorable (Olanda), CPAA Theatres of China