Iată primul bon pentru bacşiş din România
Unde-i lege, nu-i tocmeală! Cu frică de Fisc, de la 1 Mai, comercianţii de pe Litoral au început deja să emită bon fiscal separat, pentru bacşişul primit de la clienţi. Noi am pus mâna pe prima chitanţă de acest fel, eliberată la fix 3 minute de când ordonanţa a intrat în vigoare.
30 aprilie, ora 22.30, staţiunea Mamaia. Grupuri răzleţe de turişti se plimbau pe faleză, în căutarea unui loc unde să-şi potolească foamea, iar oferte au fost cu duiumul, pe alese. Asta pentru că aproape toţi patronii şi-au deschis restaurantele şi terasele, dornici să dea lovitura la încasări în minivacanţa de 1 Mai.
Noi am ales terasa Andreea, din zona Cazinoului, asta pentru că era cea mai populată şi, vorba românului, unde e lume multă, e şi mâncare bună. Am fost patru persoane cu foame mare, aşa că ospătarii au făcut un du-te vino cu comenzile. Masa s-a umplut cu farfurii aburinde de supă, pizza, salate, foccacia, ceai şi sucuri pentru doamne şi câteva beri reci pentru domni. La final, a venit şi “amenda”, adică nota de plată: 180,50 lei. Nici mult, nici puţin, suficient cât patru persoane să se simtă bine în prima zi a sezonului estival, la o terasă cu briza mării în nări. Am plătit rotund, adică 200 de lei, cu intenţia, evident, de a lăsa un bacşiş de 19,50 lei ospătarului amabil. “Păstraţi restul, i-am spus noi”, însă la nici 3 minute, respectivul angajat se întoarce la masa noastră şi ne-a întins un bon fiscal. Iniţial, ne-am speriat, am crezut că ne-am încurcat la bani şi l-am întrebat pe tânăr ce-i cu “fiţuica” aceea. “Este bon fiscal pentru bacşiş, vă rog frumos să-l luaţi, pentru că altfel mă dau afară”, ne-a spus el, vizibil îngrijorat. Ne-am uitat pe bon, pe care într-adevăr era semnalată suma de 19,5 lei, reprezentând bacşişul şi, culmea, chitanţa a fost eliberată la ora 00.03, adică fix la 3 minute de când ordonanţa Guvernului Ponta intrase în vigoare.
Fiscul, în misiune prin toată ţara!
Inspectorii ANAF sunt în alertă în această perioadă, întrucât a intrat în vigoare ordonanța privind impozitarea bacșișului. Joi, o coloană de circa 15 mașini ale ANAF a fost fotografiată pe Austrada A3 București-Borș, de un utilizator Facebook, semn că inspectorii sunt în misiune în aceste zile. De la 1 Mai, bacșișul lăsat la restaurant, terasă, coafor sau în alte locuri unde beneficiați de diverse servicii este trecut pe un bon separat. Potrivit unui ordin al ministrului de finanțe, angajații sunt obligați să-și declare banii în fiecare zi înaintea începerii programului de lucru. Acest lucru se va face într-un registru de bani personali, cu paginile numerotate, completat fără ștersături sau modificări. Deschiderea registrului este o obligație a agentului economic. Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișului rămân la dispoziția lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților. Guvernul estimează că va colecta la buget, în urma fiscalizării bacșișului, 154 de milioane de lei în acest an și 300 de milioane de lei anul viitor.