Iată realizările guvernanţilor în anul 2011!
Inaugurarea a 53 de kilometri de autostradă, construirea a trei stadioane şi terminarea pasajului Basarab. Acestea sunt principalele realizări ale guvernanţilor în anul 2011.
Potrivit datelor de până acum, România a finalizat în acest an doar trei porţiuni din autostrada Cernavodă-Constanţa, Murfatlar-Valu lui Traian, Valu lui Traian-Agigea şi Arad-Timişoara şi sunt în total 53 de kilometri.
Autostrada Arad-Timişoara, care a costat 1,43 miliarde lei şi are o lungime de 32 de kilometri, a fost inaugurată sâmbătă 17 decembrie 2011. Deşi circulaţia a fost deschisă pe acest tronson, lucrările nu sunt finalizate. Anul viitor, până în luna martie vor mai fi executate lucrări care însă nu afectează circulaţia, cum ar fi montarea unor parapeţi, amenajarea unor parcări şi a unor zone pentru staţiile de combustibil.
Aşadar, în România au fost daţi în folosinţă, în acest an, 53 de kilometri de autostradă, care se vor adăuga celor 312 km de autostradă existenţi.
Inaugurarea Arenei Naţionale
Inaugurarea stadionului «Arena Naţională» s-a făcut pe 6 septembrie 2011, cu mare "tam-tam", cu ocazia meciului România-Franţa. Din păcate, terenul nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, desprinzându-se bucăţi mari de gazon. Arena Nationala ar fi trebuit sa fie inaugurata pe 10 august, cu un meci amical între reprezentativa României si cea a Argentinei, însa partida a fost anulata.
Actuala arena s-a construit pe amplasamentul fostului Complex National "Lia Manoliu". La 18 decembrie 2007 au început lucrările de demolare ale vechiului stadion. Arena Naţională, care are are o clasificare de categoria I, are o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 sunt la Tribuna I. Pe această arenă va avea loc la 19 mai 2012 finala Ligii Europa.
Pasajul Basarab
Pasajul Basarab a fost deschis pe 18 iunie 2011 şi a fost luat cu asalt de mii de bucureşteni. Podul are o lungime totală de 1,4 km, de la Bd. Titulescu, la Grozăveşti şi poate suporta un trafic zilnic de 100.000 de maşini.
Lucrările de construcţie a pasajului au fost demarate în mai 2007, iar valoarea finală a contractului încheiat de Primăria Bucureşti pentru acest pasaj ajunge la 200 de milioane de euro.
Staţia de tramvai de pe pasajul Basarab este conectată direct cu staţia de metrou cu acelaşi nume si este iluminată exclusiv cu becuri ecologice. Podul Basarab are câte trei puncte de acces rutier pentru fiecare sens de mers.
Cluj Arena
Lucrarile la stadionul Cluj Arena au început în luna august a anului 2009 şi a fost inaugurat pe 1 octombrie 2011. Stadionul are o capacitate de 30.335 de locuri şi respectă standardele FIFA şi UEFA.
Costurile Cluj Arena s-au ridicat la 35 de milioane de euro, fără TVA, fondurile provenind atât de la Consiliul Judeţean Cluj, cât şi de la Guvernul României, acesta din urmă alocând 14 milioane de euro pentru construcţie.
Stadionul Ilie Oană din Ploieşti
Stadionul «Ilie Oană» a fost inaugurat pe 23 septembrie. Aici s-a disputat un meci amical între o selecţionată formată din jucători emblemă ai Petrolului şi Generaţia de Aur, completată de alţi mari jucători, condusă în teren de Gică Hagi.
Arena din Ploieşti, care a costat aproximativ 17 milioane de euro, este un "stadion verde" întrucât apa este încălzită cu ajutorul energiei solare. Noul "Ilie Oană" are o capacitate de 15.000 de locuri, fiind ridicat pe locul fostei arene, construite în 1937.
Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân
Pe 22 noiembrie 2011, Camera Deputaţilor a adoptat legea privind eutanasierea câinilor comunitari. Legea a fost votată cu 168 voturi pentru, 111 de voturi împotrivă şi 14 abţineri. Eutanasierea câinilor va fi decisă de fiecare primărie în parte, după consultarea cetăţenilor din localitate.
Biblioteca Naţională
Panglica noului edificiu al Bibliotecii Naţionale a fost tăiată pe 15 decembrie 2011, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la aproape 105 milioane de euro.
Biblioteca dispune de 16 săli mari de lectură în suprafaţă totală de 112.000 de metri pătraţi, de şase săli de conferinţă cu o suprafaţă de 800.000 de metri pătraţi, de spaţii multifuncţionale (săli de expoziţii, audiţii, proiecţii, librării, cafenele - de 15.000 metri pătraţi), de depozite de carte (în suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi), birouri (9.000 de metri pătraţi), o aulă şi spaţii tehnice. Pe durata lucrărilor au fost oferite peste 1.000 de locuri de muncă.