Ilfov, sub noi restricții anti Covid. Unde se instituie carantina de noapte

Ultima actualizare:

    Și în București incidența numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 se apropie vertiginos de 5 la mia de locuitori
Și în București incidența numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 se apropie vertiginos de 5 la mia de locuitori

Județul Ilfov intră, începând de luni, sub noi restricții anti Covid. Este vorba, mai exact, de 31 din cele 40 de localități unde va fi instituită carantina de noapte, unde va fi obligatorie declarația pe proprie răspundere și deținerea unui certificat verde.

Măsurile au fost decise duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și au intrat în vigoare luni, 27 septembrie, de la ora 10.00, scrie HotNews.

Ilfov, sub noi restricții anti Covid. Măsuri în Bragadiru, Dobroești și Mogoșoaia

În localitățile Bragadiru, Dobroești și Mogoșoaia, conform deciziei luate duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, se instituie carantina de noapte în toate zilele săptămânii.  Măsurile (carantina) nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19. Măsurile nu se aplică nici persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

Rata de infectare în cele 3 localități:

  • Bragadiru – 7,75/1000 locuitori
  • Dobroești – 8,91/1000 locuitori
  • Mogoșoaia – 8,57/1000 locuitori

Restricțiile decise:

Se limitează circulația persoanelor. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00- 5,00, cu următoarele excepţii:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Se introduce declarația pe proprie răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Program scurt pentru magazine. Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 18,00. Prin excepţie, în intervalul orar 18,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Tot prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție. În spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru.

Alte interdicții 

  • Activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber se pot desfăşura numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii.
  • Sunt interzise: organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte; organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
  • Se interzic activitățile recreative și sportive în aer liber.
  • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri).
  • Se interzice organizarea de conferințe.

În alte cinci localități de lângă Capitală - Chiajna, Dărăști-Ilfov Otopeni, Popești-Leordeni, Voluntari - , rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori, astfel că va fi instituită carantina de noapte doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Rata de infectare în cele 5 localități:

  • Chiajna – 7,25/1000 locuitori
  • Dărăști-Ilfov – 6,25/1000 locuitori
  • Otopeni – 6,35/1000 locuitori
  • Popești-Leordeni – 6,68/1000 locuitori
  • Voluntari – 6,77/1000 locuitori

Principalele restricții:

Se limitează circulația persoanelor. Interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepții:

  • deplasarea persoanelor vaccinate și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Se instituie program scurt pentru magazine. Magazinele vor fi închise în intervalul 18.00 - 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție. În spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru.

Alte interdicții.

  • Se interzic acrivitățile recreative și sportive în aer liber. Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri).
  • Restricții vor fi instituite, de luni, și în alte 23 de localități din județ, unde rata de infectare a trecut de 3. În aceste localități, pentru accesul în anumite spații sau la evenimente devine obligatoriu certificatul COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea cu rezultat negativ.

Este vorba despre localitățile: Balotești – 4,02/1000 locuitori, Berceni – 5,79/1000 locuitori, Brănești – 5,66/1000 locuitori, Ciolpani – 4,97/1000 locuitori Cernica – 4,19/1000 locuitori, Ciorogârla – 3,36/1000 locuitori, Clinceni – 4,60/1000 locuitori, Copăceni – 4,38/1000 locuitori, Corbeanca – 5,12/1000 locuitori, Cornetu – 3,33/1000 locuitori, 1 Decembrie – 4,14/1000 locuitori, Domnești – 4,48/1000 locuitori, Găneasa – 4,02/1000 locuitori, Glina – 4,19/1000 locuitori, Grădiștea – 4,16/1000 locuitori, Gruiu – 4,11/1000 locuitori, Jilava – 4,03/1000 locuitori, Măgurele – 5,94/1000 locuitori, Moara Vlăsiei – 4,32/1000 locuitori, Pantelimon – 4,78/1000 locuitori, Petrăchioaia – 3,62/1000 locuitori, Ștefăneștii de Jos – 5,37/1000 locuitori, Tunari – 3,74/1000 locuitori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net