Împodobirea bradului de Crăciun, o tradiție bogată în simboluri

Dacă sunteți superstițioși, țineți cont de aceste ritualuri
Dacă sunteți superstițioși, țineți cont de aceste ritualuri

Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție foarte bogată în simboluri. Acestei tradiții i se asociază sentimentele-redute în relațiile interumane: iubirea (pentru că bradul este împodobit de toţi membrii familiei), bucuria şi fericirea (pentru că sub brad se adună cadourile), magia (pentru că Moş Crăciun vine în casele unde există un brad împodobit).

Bradul este şi simbolul vieţii, trăiniciei şi sănătăţii (pentru că este mereu verde şi când afară e zăpadă). Se spune că obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îl păstrăm de pe vremea romanilor. Atunci a apărut tradiţia de a face daruri celor dragi de Crăciun. Apoi, această datină a fost preluată de familiile înstărite din toate zonele ocupate de romani.

La început, bradul se împodobea cu dulciuri

La început, bradul se împodobea cu dulciuri, cu mere şi cu nuci vopsite. În secolul al XVIII-lea, lumânările au început să fie folosite la împodobirea bradului de Crăciun în Germania. Din secolul al XIX-lea, au apărut podoabele confecţionate sub formă de jucării. Tot cam atunci au apărut şi globurile, podoabe apreciate de-a lungul timpului ca simboluri care atrag veselia.

Cadourile de Crăciun, de pe vremea romanilor

Crăciunul fără cadouri ar fi ceva de neimaginat. Tradiţia darurilor datează, de asemenea, din vremea romanilor. În timp, s-a născut un personaj legendar, Moş Crăciun, cel mai îndrăgit mit al copilăriei, cu nume diferite, în jurul căruia se adună tot felul de poveşti, în funcţie de fiecare ţară. 

O pușculiță cu bani se așază sub brad


    Dacă sunteți superstițioși, țineți cont de aceste ritualuriFoto: pixabay.com
Dacă sunteți superstițioși, țineți cont de aceste ritualuriFoto: pixabay.com

Pentru a avea spor în anul ce vine, pentru a avea bani, după ce bradul a fost împodobit, printre darurile așezate sub el se pune o pușculiță plină cu bani: monede și bancnote. După sărbători, pușculița se păstrează la fereastra casei pentru a atrage sporul în gospodăria respectivă. Din pușculiță se ia câte un bănuț care se așază lângă o sumă mai mare de bani cu care vrem să cumpărăm un obiect important pentru gospodăria noastră. Niciodată însă pușculița nu se golește, căci asta înseamnă că în anul ce vine un brad va fi împodobit din nou. Atunci, alături de bănuții care au rămas în pușculiță se adaugă alți bani.

Tradiția colacului se împlinește pentru cei trecuți la viața veșnică

În numeroase localități din Argeş, în noaptea de Crăciun se împlineşte o tradiţie: pe masă se așază un pahar cu apă şi un colac, pentru cei dragi care au răposat, iar ei vin la casele lor în noaptea magică de Crăciun. Atunci, când se deschid cerurile, cei plecaţi la viaţa veşnică se bucură că n-au fost uitaţi.

horoscop zilnic 1 martie jpeg
cub isabela onoriu png
cub raluca podea png
antonia sexy jpg
cub morris png
Shakira jpg
4 front doctorita spagara jpg
Bryan Johnson jpg
image
image
image
image
image
image
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg
cub sexy teniswomen png
4 front doctorita spagara jpg