Împrumuți statul și scoți profit. Titlurile de stat, averea de care nu știai
Poți face bani de pe urma statului și chiar cinstiți, fără să fii acuzat de trafic de infleunță sau de afaceri oneroase. Soluția, titlurile de stat. Cum faci? Cumperi titluri de stat, iar statul îți dă bani pentru asta.
Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de stat care atestă datoria publică. Atunci când emite astfel de titluri, statul se împrumută practic de la cetățenii săi pe diferite termene (scurt, mediu sau lung). Titlurile de stat pot fi emise în monedă națională sau în valută, fiind purtătoare sau nu de dobândă.
De ce este bine să investești în titluri de stat
Prin intermediul titlurilor de stat, spus simplu, cumpărătorul împrumută statul din banii lui. Ulterior, statul dă suma împrumutată înapoi, plus o dobândă pentru banii folosiți. Potrivit antena3.ro, pentru prima dată în acest an statul alocă o dobândă mai mare pentru persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022.
Conform analiștilor financiari, acum dobânda a atins un maxim, ajunge la 7,7%. Altă veste bună este că pragul minim de subscriere pentru titulurile financiare de stat a scăzut de la 5000 de lei la 500 de lei. Dacă de exemplu, împrumutați statul cu suma de 1000 de lei, pe un an primiți o dobândă de 77 de lei, iar pe doi ani 160 de lei.
Ce spun specialiștii economici despre cumpărarea titlurilor de stat
"Sunt foarte multe avantaje, pentru că sunt garantate de către statul român, iar dobânda se încasează anual. Dacă ai luat acel titlu de stat doar pentru un an de zile, vei primi dobânda, dar și toți banii înapoi.
Dar dacă l-ai luat trei ani de zile, trebuie să îl ții trei ani de zile, pentru că altfel vei pierde toată dobânda, și pe cea încasată deja, Acestea la titlurile de stat tezaur. Avantajul este că câștigul atât din dobândă cât și din piața de capital nu se impozitează", a declarat pentru sursa citată Irina Chițu, analist bancar.