În această junglă vrea să facă Gabriela Firea locuințe

Ultima actualizare:

    Terenul din zona Dimitrie Pompeiu - Fabrica de Glucoză nu e folosit în acest moment. Foto: Dorin Constanda
Terenul din zona Dimitrie Pompeiu - Fabrica de Glucoză nu e folosit în acest moment. Foto: Dorin Constanda

Bucureștiul duce lipsă de locuințe sociale și pentru tineri, iar primarii Capitalei știu asta. Numai că, proiecte de acest gen au lipsit din strategia lor, iar explicațiile, mereu aceleași, nu i-au convins pe bucureșteni. Lipsa banilor și a terenurilor necesare ridicării unor ansambluri rezidențiale de interes public a fost mereu umbrită de lipsa de interes a edililor. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vrea să schimbe această percepție, anunțând intenția Municipalității de a investi în construcția de blocuri de locuit.

Primăria Capitalei a identificat nu mai puțin de 58.000 de metri pătrați de teren pe care intenționează să ridice blocuri de locuințe sociale și pentru tineri. Două dintre ele, în suprafață de 9.000 de metri pătrați fiecare, sunt situate în zona străzii Odăi, din Sectorul 1, și în zona străzii Gheorghe Petrașcu, din Sectorul 3. Însă, cel mai generos spațiu disponibil în acest moment în București, în care buruienile cresc în voie, e situat în zona de birouri Dimitrie Pompeiu-Fabrica de Glucoză, din Sectorul 2. Terenul are o istorie interesantă, fiind la a doua tentativă de a fi „dezțelenit”. Suprafața de 40.000 de metri pătrați se află în ograda Muzeului Aviaței, instituție care aparține de Ministerul Apărării Naționale. Acest teren s-a aflat câțiva ani în atenția Primăriei Sectorului 2, care l-a primit în administrare, în anul 2010, și pe care intenționa să ridice un ansamblu de locuințe cu 1.401 apartamente, în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe. Însă, autoritatea locală nu a demarat proiectul în termenul convenit cu MApN, astfel că terenul s-a întors la minister. În 2015, Primăria Capitalei a manifestat interes pentru acest teren, pe care își imagina un ansamblu de locuințe după modelul celui propus de edilii Sectorului 2. Transferul acestui teren a fost decis în urma întâlnirii pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu ministrul Apărării, Mihai Fifor, în cursul săptămânii trecute.

“Am înființat Trustul de Construcții Metropolitane, care are ca obiectiv construirea unor ansambluri de locuințe, la prețuri mult mai mici, destinate atât categoriilor sociale defavorizate, cât și tinerilor care nu-și permit să achiziționeze o locuință de pe piața liberă. O primă măsura pe care am întreprins-o a fost identificarea unor terenuri care să se preteze la astfel de investiții. O parte dintre acestea nu sunt, însă, în proprietatea municipiului București, ci în proprietatea statului și administrarea MApN. De aceea, venim cu propunerea de a constitui un grup de lucru tehnic, format din specialiști ai PMB și MApN, care să ia măsurile necesare, astfel încât să putem declanșa cât mai urgent procedurile juridice necesare pentru preluarea terenurilor și demararea investițiilor ”, a spus Gabriela Firea după întâlnirea cu Mihai Fifor.

Apartamente pentru angajații ministerului

În 2010, Primăria Sectorului 2 a primit în proprietate acest teren al Muzeului Aviației pentru a demara proiectul rezidențial. Însă, condiția Ministerului Apărării Naționale a fost ca o parte însemnată (50%) din numărul total de apartamente să revină, după construire, angajaților MApN (40%), MAI (5%) și SRI (5%). Transferul de locuințe trebuia realizat la cel mult trei ani de la preluarea terenului, altfel înțelegerea dintre cele două părți urma să fie anulată. Reprezentanții ANL, instituție care trebuia să realizeze aceste locuințe, ne-au explicat de ce proiectul a fost lăsat baltă.

„Indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Locuințe pentru tineri destinate închirierii din municipiul București, Sector 2, str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, totalizând un număr de 1.401 unități locative, au fost aprobați încă din anul 2011 (conform HG nr. 829/2011), însă lucrările de construcții-montaj nu au putut fi demarate din cauza insuficienței fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru programul guvernamental implementat de ANL. Menționăm că în anul 2015, prin HG nr. 699/2015, terenul aferent acestei investiții a revenit de drept în administrarea Ministerului Apărării Naționale, fiind apoi transmis parțial în domeniul public al municipiului București în scopul realizării de locuințe și dotări aferente, de Consiliul Local al Sectorului 2”, a declarat, pentru ziarul nostru, Andrei Cosmin Țurcanu, director general și președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Locuințe.

Este de așteptat ca Ministerul Apărării Naționale să impună aceeași condiție Primăriei Capitalei în schimbul cedării acestui teren.


    Terenul are deschidere la bulevardul Dimitrie Pompeiu. Fotografii: Dorin Constanda
Terenul are deschidere la bulevardul Dimitrie Pompeiu. Fotografii: Dorin Constanda

Câți bani ar fi trebuit să aloce statul

Pe hârtie, proiectul necesita o finanțare totală de aproape 293 de milioane de lei. Din această sumă, autoritatea locală ar fi trebuit să aloce 28,4 milioane de lei, iar Ministerul Dezvoltării regionale, prin ANL, diferența de 264,5 milioane de lei. Planul Primăriei Sectorului 2 viza construirea a 484 de garsoniere, 862 de apartamente cu două camere și 55 de apartamente cu trei camere. Ansamblul de locuințe avea un termen de execuție de 14 luni. Nimic nu s-a concretizat din ideea de atunci.

MApN donează terenuri pentru pasaje rutiere

În cadrul întâlnirii de la Primăria Capitalei, ministrul Mihai Fifor a declarat că ministerul pe care îl conduce va sprijini și alte proiecte ale edilului general Gabriela Firea. Printre acestea se numără realizarea de străzi noi și pasaje rutiere. Cei doi oficiali au convenit ca Municipalitatea să preia de la MApN încă trei terenuri de pe Șoseaua Olteniței, Prelungirea Ghencea și Șoseaua Antiaeriană pentru realizarea unor artere noi sau construirea unor pasaje, situate pe inelul median al Capitalei. “Vreau să se înțeleagă foarte clar că Ministerul Apărării este alături de dumneavoastră. Vom aloca resursele tehnice și juridice necesare pentru că vrem să sprijinim atât proiectele sociale pe care doriți să le implementați , cât și cele care vizează infrastructura orașului ”, i-a spus Mihai Fifor primarului Gabriela Firea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net