În ce județe se fac testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

Ultima actualizare:

    Femeile de la țară ignoră această afecțiune, care face 9.000 de victime în fiecare an
Femeile de la țară ignoră această afecțiune, care face 9.000 de victime în fiecare an

Cancerul de sân este o boală gravă și una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România. Peste 9.000 de femei mor anual la noi în țară ca urmare a acestei afecțiuni, iar cauza principală este depistarea târzie. Pentru reducerea numărului de cazuri, în această perioadă se fac testări gratuite în cinci județe din România. Localitățile vizate sunt în mediul rural, unde femeile au mari rețineri când vine vorba să se prezinte la un control de rutină.

Campania „Nu am făcut destul”, derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), se află la a patra ediție. În lunile octombrie și noiembrie, voluntari și medici specialiști vor ajunge în localități din cinci județe din Moldova. Scopul lor este să convingă cât mai multe femei de la țară să accepte un consult de specialitate pentru depistarea timpurie a cancerului de sân. În această perioadă, FABC se bazează pe sprijinul Roche, AstraZeneca și al voluntarilor de la Societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI). Împreună vor intra în comunități în care medicul ajunge rar.

Astfel, în weekendul 14-15 octombrie, se vor face testări în localitățile Tomești și Ciurea, din județul Iași. Între 21 și 22 octombrie caravana va poposi în comunele Vânători Neamț și Răucești, din județul Neamț, iar în zilele de 28 și 29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu și Stănilești. În 4 și 5 noiembrie, caravana va ajunge în localitățile Balcani - Schitu Frumoasa și Bercești Taslău, iar în perioada 11-12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite și femeile din comunele Udești și Mânăstirea Humorului din județul Suceava.

Voluntarii de la Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) vor efectua măsurători de glicemie, tensiune și pulsoximetrie, consultații oftalmologice, dar și o electrocardiogramă. Toate aceste testări pot fi făcute și de bărbați. Pe lângă consultul la sân, femeile vor beneficia de o ecografie mamară.


    Anul trecut, peste 1.100 de femei au beneficiat de consultații gratuite în cadrul campaniei „Nu am făcut destul”
Anul trecut, peste 1.100 de femei au beneficiat de consultații gratuite în cadrul campaniei „Nu am făcut destul”

Deși un control de specialitate e indicat cel puțin o dată pe an, 80% din femeile de la țară nu se duc niciodată la medic. Multe dintre ele nu-și fac măcar o autoexaminare a sânilor. În urma campaniei din aceste două luni, organizatorii speră să convingă cel puțin o mie de femei să accepte consultul gratuit al medicilor. Anul trecut, în cadrul campaniei desfășurate în șapte județe din sudul și centrul țării, nu mai puțin de 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite ale sânilor. Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un control la sân, 14% dintre ele prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. De asemenea, 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani.

„Foarte multe femei se tem să meargă la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât să agraveze situația. Cancerul de sân este o boală care se tratează cu succes în ziua de astăzi, însă este extrem de important să fie depistat în fază incipientă. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de sân. Iar această cifră ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândurile autorităților competente. Țara noastră are nevoie urgentă de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de sân”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Bine de știut!

Cancerul de sân apare din ce în ce mai des la femeile tinereApariţia unui nodul la sân nu este un semn de cancer, dar trebuie neapărat investigatăAutoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femeiMulte femei depistate cu cancer de sân nu au avut niciun simptom

Recomandări importante în prevenţie:

Autoexaminarea lunară a sânilor. Încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

Mamografia. Specialiștii spun că după vârsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net