În ce stare sunt românii infectați cu Omicron. OMS a dat vești mai bune despre noua tulpină
Varianta Omicron a coronavirusului a ajuns oficial şi în România. Tulpina care provoacă îngrijorare în întreaga lume a fost confirmată în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino pe probele recoltate de la două persoane întoarse recent din Africa de Sud. Guvernul s-a întâlnit ieri în şedinţă de urgenţă pentru o analiză rapidă a situaţiei.
Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România. Sâmbătă după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul Naţional de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti, care confirmă prezenţa noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie 2021. Autorităţile au transmis că este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui. Potrivit ministrului Sănătăţii, doctorul Alexandru Rafila, cei doi pacienţi sunt în stare bună. Unul dintre ei era, ieri, asimptomatic, iar celălalt avea simptome foarte uşoare de ”răceală banală”. Ambele persoane sunt izolate la domiciliu.
Legătura dintre Omicron şi răceala comună
În acest moment se aşteaptă, de asemenea, rezultatul secvenţierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. În ceea ce priveşte persoana depistată pozitiv după ce a fost repatriată din Maroc, autorităţile sanitare au transmis că aceasta este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.
De altfel, cel mai recent studiu privind tulpina Omicron arată că această variantă de coronavirus infectează oamenii mai uşor, folosind material genetic de la om şi de la virusul răcelii. Astfel, virusul Omicron s-ar putea să pară „mai uman”, evitând atacurile sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu dacă Omicron este mai infecţioasă decât alte variante, dacă provoacă boală mai severă sau dacă va depăşi Delta ca cea mai prevalentă.
Ce măsuri a anunţat guvernul
Ieri, timp de mai bine de patru ore, oficialii au discutat despre măsurile ce ar urma să fie luate pentru evitarea răspândirii noii mutaţii.
- Românii şi alţi cetăţeni UE care vin din ţările terţe, inclusiv Marea Britanie, vor prezenta test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei, dacă sunt vaccinaţi.
- Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină zece zile.
- Cei care vin din alte ţări UE vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
- Persoanele nevaccinate şi netrecute prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează a fi carantinate zece zile.
- Persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni şi care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
- Va fi introdus, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului.
OMS: «Tulpina Omicron nu e mortală»
Vești îmbucurătoare! OMS a confirmat că tulpina super-mutantă Omicron ”nu a ucis pe nimeni în cele peste trei săptămâni de când a fost secvențială în Africa de Sud”.
După ce noua tulpină s-a răspândit în 38 de țări, iar specialiștii din Africa de Sud au confirmat că are o rată de propagare de peste 400%, experții OMS confirmă că Omicron nu a cauzat forme grave de boală, nu a crescut numărul spitalizărilor și nu a dus la creșterea numărului de decese. Spre deosebire de tulpina Delta care a provocat ultimul val de infectări și decese în Europa, Omicron are șanse să devină dominantă până la începutul anului 2022, însă numărul deceselor va scădea, estimează statisticienii OMS.
Citește și:
Omicron va înghiţi Europa? Tulpina, considerată «un monstru» pandemic