Începe Anul Nou chinezesc: «La noi, distracţia de Revelion ţine 15 zile»
O petrecere de 15 zile, cu mâncare şi băutură, muzică, vizite la rude, prieteni. Nu este un vis, este ”Sărbătoarea primăverii”, evenimentul care începe astăzi şi marchează intrarea în Anul Nou chinezesc. Reporterii Click au încercat să afle cum vor petrece câţiva dintre cei peste 10.000 de membri ai comunităţii din România.
De luni (8 februarie) începe Anul Maimuţei de Foc, care se va termina pe 27 ianuarie 2017. Deşi aflaţi la mii de kilometri distanţă de casă, chinezii încearcă să respecte cât mai fidel tradiţiile, dar le lipseşte unul dintre ingredientele de bază: întâlnirea cu rudele şi prietenii rămaşi în China. ”La noi primele două zile ale anului trebuie petrecute ca la voi de Crăciun. Sunt dedicate întâlnirilor cu familia sau rudele apropiate.
De miercuri se pot face vizite la prieteni. La noi distracţia durează 15 zile”, povesteşte Shian Sun, de 60 de ani. În prima săptămână a noului an este semn rău să se meargă la coafor sau frizer şi să se abordeze subiecte supărătoare sau enervante în întâlniri. Pe Shian Sun l-am întânit într-un complex comercial din Capitală, în timp ce, îmbrăcat într-un costum tradiţional, prezenta câteva obiecte folosite de Sărbători în ţara sa.
”Pe uşi se pun două panglici roşii cu mesaje de fericire şi bogăţie, iar la fereastră decupaje cu inscripţii şi desene care să simbolizeze aceleaşi lucruri. La copii se dau bani în plicuri roşii”, ne explică o chinezoaică de 16 ani care se recomandă Alexia. Sfârşitul celor 15 zile de sărbătoare este iar prilej de petrecere, care diferă în funcţie de zonă. Dacă în nord sunt festivaluri muzicale sau de dansuri, în sud se lansează lampioane. Ca şi la români chinezii se îmbracă în hainele cele mai bune. Tot ca şi noi, chinezii uită de cumpătare în aceste zile şi mănâncă şi beau cât pot de mult.
Colțunașii, mâncarea tradițională
Colțunași, pește (de preferat celebrul crap chinezesc), preparate din carne de porc în sos de soia. Mao Tai (rachiul chinezesc), vin roșu (în majoritate românesc). La desert fructe, mai ales struguri. Acestea sunt ingredientele mesei bune, îmbelșugate, pe care încearcă să o aibă orice chinez de Sărbători. ”La nici un chinez care se respectă nu lipsesc colțunașii, care sunt de fapt o foaie de făină, care se împachetează peste o umplutură de carne, legume și se fierbe cam 3 minute”, ne-a declarat Li Shu, patronul unui restaurant chinezesc.
Click! spune:
Anul Maimuţei de Foc începe luni şi se încheie la 27 ianuarie 2017. Nativii din zodia Maimuţei sunt cei născuţi în anii 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016. Ei vor fi cei mai avantajaţi în acest an pentru că vor reuşi să-şi recreeze destinul.