Începe Rabla 2017! Iată patru greșeli pentru care ți se respinge dosarul

Ultima actualizare:

    Vom începe să depunem dosarele în luna mai
Vom începe să depunem dosarele în luna mai

Înscrierile în programul guvernamental „Rabla”, aferente anului 2017, vor începe în mai puțin de o lună, potrivit declarațiilor ministrului mediului, transmite avocatnet.ro. Asta înseamnă că atât firmele, cât și persoanele fizice autorizate care vor dori să obțină bani pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi ar trebui să înceapă să-și pregătească dosarele de participare. Specialiștii avocatnet.ro ne spun care sunt cele patru greșeli pe care le facem și, din cauza acestora, ni se respinge dosarul.

Regulile din acest an pentru desfășurarea programului „Rabla” încă sunt în lucru și se vor putea aplica după aprobarea prin ordin de ministru și publicarea în Monitorul Oficial, înscrierile fiind estimate pentru mijlocul lunii mai 2017. Concret, în acest program se vor putea înscrie, printre alte entități, firmele și PFA-urile, în vederea obținerii primei de casare pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi. Atât companiile, cât și PFA-urile vor putea cere bani prin intermediul unei scheme de minimis, iar înainte de orice vor trebui să depună un dosar de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Concret, înscrierea la un producător auto validat în „Rabla” va fi condiționată de acceptarea dosarului depus la AFM. Prin urmare, proiectul de act normativ referitor la programul „Rabla” indică patru greșeli de evitat la întocmirea dosarului.

1. Dosarul este depus în alte condiții decât cele stabilite de autorități. Mai întâi, este adusă în discuție depunerea dosarului de acceptare la AFM. Mai exact, acesta va trebui transmis paginat și opisat, într-un dosar, în plic sigilat, la registratura Administrației. Exceptând paginația, dacă celelalte condiții vor fi neglijate, dosarul va fi respins.

2. Documentele sunt ilizibile, incomplete, incorecte sau conțin ștersături/modificări. O a doua greșeală de evitat pentru firme și PFA-uri este starea fizică necorespunzătoare a documentelor din dosarul de acceptare. Astfel, dosarul va fi respins dacă cererea de finanțare, anexele și documentele sunt ilizibile sau conțin ștersături/modificări, precum şi dacă actele sunt incomplete sau conțin date și informații ce contrazic realitatea.

3. Documente lipsă sau prezentate sub altă formă decât cea solicitată. Apoi, proiectul de act normativ prevede că dosarele vor fi respinse pentru „lipsa unui document, prezentarea acestuia sub o altă formă decât cea solicitată sau neprezentarea la termenul stabilit ori ieșirea sa din perioada de valabilitate, precum și constatarea de neconcordanțe în cuprinsul documentelor prezentate”.

4. Nu sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate. În fine, neîndeplinirea chiar și a unui singur criteriu de eligibilitate va reprezenta, de asemenea, motiv pentru respingerea dosarului de acceptare. De exemplu, două dintre criteriile de eligibilitate pentru firme și PFA-uri sunt să fie la zi cu plata taxelor, impozitelor, contribuțiilor și amenzilor și să desfășoare activitate economică în România.

În cadrul schemei de minimis, societățile și PFA-urile vor putea cere maximum 200.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 900.000 de lei), sau, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, maximum 100.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 450.000 de lei). Pentru fiecare mașină veche de cel puțin opt ani se va putea obține, la cumpărarea unui automobil nou, o sumă maximă de 10.500 de lei (6.500 prima de casare plus, în anumite situații, 4.000 de lei ecobonus).

Pașii pentru schimbarea mașinilor vechi cu unele noi

Primul pas în cadrul programului „Rabla” va fi depunerea unui dosar de înscriere la registratura AFM. Transmiterea se va face prin orice mijloc ce asigură confirmarea primirii de către AFM în interiorul perioadei de înscriere.

Dacă dosarul este acceptat, societățile și PFA-urile se vor putea înregistra la un producător de mașini, obținând o notă de înscriere. Important de știut este că achiziționarea autoturismelor noi se va face exclusiv de la producătorul ce va emite nota de înscriere.

Apoi va urma predarea mașinilor uzate către un colector autorizat, în vederea distrugerii. După acest pas, firmele și PFA-urile vor trebui să radieze vehiculele din circulație. Practic, se vor obține certificatul de distrugere și certificatul de radiere, documente ce vor trebui prezentate producătorului de mașini.

Ultimul pas va fi reprezentat de cumpărarea mașinilor noi de la producătorul validat. Nota de înscriere va fi valabilă cel mult 120 de zile, însă cel târziu până la data de 31 decembrie 2017. Depășirea termenului de valabilitate va face imposibilă acordarea banilor nerambursabili.

Statul va acoperi maximum 10.500 de lei din costul unei mașini noi achizționate prin programul „Rabla”. Asta înseamnă că diferența va fi suportată de către solicitanți din fonduri proprii, prin credit sau prin leasing. AFM va stabili și va anunța sesiunile de înscriere în program.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristela și Călin Georgescu jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie tuns par shutterstock jpg
Calin Georgescu jpg
image png
calin georgescu jpg
image png
Banner tik took
Banner Georgescu Șoșoacă
Banner Lasconi Ciolacu
image
actualitate.net
image
actualitate.net