Indicele ROBOR, la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani

Vești proaste pentru românii care au credite în lei! Indicele ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din ultimii opt ani.  

bani investiti jpeg

ROBOR la trei luni a început anul 2022 cu 3.02%, ieri a ajuns la 3,78%, după ce la ședința precedentă fusese 3,61%, valoarea cea mai ridicată din 16 septembrie 2013 şi până acum.

Și ROBOR la şase luni a crescut ieri la 3,95%, faţă de 3,88%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins astfel cea mai mare valoare din 23 septembrie 2013 şi până acum, potrivit economica.net

Indicele ROBOR se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională Română. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. 

Care sunt previziunile pentru ROBOR 

Decizia BNR din 9 februarie a surprins oarecum pieţele financiare. Deşi toată lumea se aştepta la continuarea pasului de majorare a dobânzii de 25 de puncte de bază, BNR a decis să crească dobânda cu 50 de puncte de bază. Este o creştere de dobândă mai accentuată care lasă loc să se înţeleagă că rata inflaţiei la finalul primului trimestru din 2022 va depăşi semnificativ nivelul de 10% şi totodată previziunea BNR pe inflaţie în 2022.

Piaţa se aşteaptă ca ROBOR să ajungă la 4,5% – 5% la finalul anului, iar IRCC la 4% în trimestrul al II-lea din 2023, conform ING Bank. BCR este ceva mai optimistă şi vede dobânda cheie la 3,5% în 2022.

Puteți urmări știrile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
strada prabusita slanic jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net