Inedit! Gâşte canadiene pe un lac din Cluj-Napoca! Ce explicații au specialiștii

De necrezut! Mai multe gâşte canadiene au fost fotografiate zilele trecute, pentru prima oară, în România, pe un lac dintr-un parc clujean. În Europa, aceste păsări pot fi întâlnite doar în grădinile zoologice şi în câteva ferme speciale. 

image
Înaripatele au fost fotografiate pe Lacul Chios din capitala Ardealului. Foto: cluj24.ro

Apariţii inedite pe teritoriul României! Mai multe gâşte canadiene au fost văzute de curând pe lacul Parcului Chios din Cluj-Napoca. Prezenţa înaripatelor este bizară, având în vedere că provin din America de Nord.

Potrivit ornitologului clujean Sandu Stermin, păsările ar fi scăpat, cel mai probabil, dintr-o grădină zoologică sau dintr-o crescătorie. „Gâştele canadiene au ajuns în Europa prin tot felul de menajerii. Au scăpat de la grădini zoologice şi au făcut populaţii sălbatice prin ţările nordice şi prin Germania”, spune specialistul pentru cluj24.ro.

image
Anvergura aripilor, între 160 şi 175 de centimetri

În partea aceasta a Europei ajung foarte rar. Din ce am văzut eu, gâsca nu are inel; prin urmare, cred că a scăpat dintr-o grădină zoologică sau dintr-o crescătorie. La aceste păsări este aparte faptul că le place acolo unde este agitaţie, unde sunt oraşe, unde sunt ruine şi mlaştini, preferă să stea pe lângă oameni. Încet-încet, în vreo 20 de ani, această gâscă o să fie o specie destul de comună, fiindcă populaţiile acestea din Germania se răspândesc în toată Europa”, consideră Sandu Stermin.

image
Gâsca canadiană, simbol al anotimpurilor în America de Nord

Gâsca canadiană (Branta canadensis) e o pasăre acvatică din familia Anatidae. În America de Nord, pasărea preferă regiunile joase, cuibărind lângă lacuri şi terenuri cultivate. În perioada de migraţie, aceste înaripate zboară în stoluri având forma literei „V” şi reprezintă simbolul american al anotimpurilor. Gâştele canadiene pot ajunge să cântărească 7 kilograme şi să aibă o lungime a aripilor deschise de 160-175 de centimetri. Primele exemplare care au scăpat de la Zoo au început să se adapteze în ţări ca Marea Britanie, Irlanda sau Germania.

Berzele îngrijite peste iarnă au fost eliberate

Acţiune în Vrancea! Garda de Mediu a eliberat, săptămâna trecută, opt berze care au fost îngrijite pe timpul iernii la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) de la Petreşti. Păsările au ajuns în acest centru astă-toamnă, întrucât erau prea mici ca să poată zbura în Africa pentru iernare. Berzele fuseseră transferate la Petreşti cu ajutorul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu din Botoşani.

La ACDB, au fost tratate, îngrijite şi adăpostite aproape 7 luni. Complet refăcute, păsările se vor bucura acum de reîntoarcerea în natură.

image
Înaripatele s-au întors în mediul natural. Foto: Facebook/ACDB

După eliberarea lor în habitate naturale, berzele se vor îndrepta către zone de hrănire, cu ape de mică adâncime, apoi se vor readapta mediului natural, fără vreun alt ajutor”, a explicat Adrian Cosmin Stîngă, preşedintele ACDB.

Eliberarea exemplarelor s-a făcut în situl Natura 2000 - Lunca Siretului Inferior, din zona Bilieşti/ Suraia/Vânători, scrie adevarul.ro.

Berzele sunt păsări mari, din familia Ciconiidae, cu penaj predominant alb şi aripi parţial negre.

Ele se hrănesc cu broaşte, mormoloci, peşti, insecte, viermi, moluşte, şerpi, şopârle şi mamifere rozătoare mici.

Familia Ciconiidae cuprinde 20 specii, răspândite în ţinuturile joase calde şi temperate ale globului, dar şi în locurile deluroase.

În România trăiesc numai două specii: Ciconia ciconia, barza albă, şi Ciconia nigra, barza neagră, ambele fiind migratoare. Barza albă măsoară în medie 100–115 centimetri de la vârful ciocului până la capătul cozii, cu o anvergură a aripilor de 155–215 centimetri.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Ion Hristescu png
horoscop ( FOTO pixabay )
cub larisa iordache png
7 front elvetianca pensiune jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
andreea esca si alexia eram
6 baza 1 garsoniera jpg
gaz pixabay com jpg
Sumudica2 jpg
image
image
image
image
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
Sistem HIMARS FOTO Profimedia
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg
rapper rus   mrwalkie Instagram  jpg
7 front elvetianca pensiune jpg