Ingineri auto, despre mașina care a explodat la Arad: «A fost ceva premeditat»

29 mai 2021
article img
Mașina omului de afaceri a explodat la scurt timp după ce acesta a încercat s-o porneascăfoto: captură video

Ioan Crişan (66 de ani), un cunoscut om de afaceri din Arad, a murit sâmbătă dimineaţa după ce mașina sa, un autoturism marca Mercedes, a explodat într-o parcare. Ingineri auto cu expertiză pe segmentul de mașini Mercedes au declarat pentru Adevărul că este imposibil ca un asemenea autoturism să explodeze pur și simplu la pornire.

Omul de afaceri Ioan Crişan a murit în explozia produsă sâmbătă dimineață în parcarea unui supermarket din Arad. Mașina omului de afaceri a explodat la scurt timp după ce acesta a încercat s-o pornească, iar bubuitura s-a auzit, potrivit martorilor, până la UTA.

O echipă de specialişti de la Bucureşti, din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase vor ajunge la Arad pentru a sprijini ancheta.

Potrivit Digi 24, surse din cadrul anchetei ar fi afirmat că s-au găsit urme de praf de puşcă, iar martorii ar fi simţit un miros specific după explozie. Totuşi, specialiştii SRI exclud varianta atentatului.

Mai mulţi ingineri care lucrează în industria auto, pe segmentul de maşini Mercedes, au declarat pentru „Adevărul” că un autoturism ca cel condus de omul de afaceri Ioan Crişan nu poate exploda la scurt timp după pornire decât dacă este ceva „premeditat”. „La scurt timp după pornire, nu are cum să explodeze, mai ales dacă este o maşină diesel. Chiar dacă este o maşină pe benzină, ia foc, dar nu explodează instantaneu. Şoferul are timp să se autoevacueze”, spune unul dintre specialişti.

„A fost ceva premeditat”, spune un alt inginer cu experienţă în industria auto.

Cine este Ioan Crişan

Ioan Crişan a lucrat 25 de ani ca electronist la Aeroportul Arad, iar apoi s-a ocupat de transporturi şi a ajuns să-şi transforme pasiunea pentru pescuit într-o afacere. Practic, Crişan a înfiinţat prima crescătorie de somn african din România, în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu. În 2013, Crişan declara pentru „Adevărul” că are 22 de bazine, din care 15 erau pline cu somni de diferite dimensiuni, de la 250 g la 15 kg. Ioan Crişan mai spune atunci că a făcut investiţii şi a modernizat şi automatizat ferma.