Îngrijorare maximă! România ar putea fi paralizată de Omicron

#Coronavirus

Varianta Omicron pare să fie mai blândă decât predecesoarea Delta, însă e de 5 ori mai infecțioasă. Asta înseamnă că se răspândește extrem de rapid, „arde ca un foc de paie”, contaminând într-un timp scurt un număr mare de oameni. Aceștia vor trebui să stea în izolare, nu vor mai merge la serviciu, ceea ce va bloca economia.

coronavirus generic 2 png

Pe lângă îmbolnăviri, decese și spitale sufocate de pacienți, o a doua mare temere a specialiștilor este legată de blocarea unor sectoare de activitate importante, care oricum se confruntă cu lipsă se personal. Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, dă exemplu în primul rând instituțiile medicale: dacă aici s-ar îmbolnăvi în masă medici, asistente, ambulanțieri, cine ar mai avea grijă de pacienți?

Medicii nu-și permit să se îmbolnăvească în acest val 5

Dacă s-ar îmbolnăvi în masă și personalul medical, cine ar mai prelua pacienții?!
Dacă s-ar îmbolnăvi în masă și personalul medical, cine ar mai prelua pacienții?!

„Aceasta este o mare temere în cazul României, care are oricum un deficit de personal în sectorul sanitar, în toate secțiile, pe toate nivelurile, nu doar la medici, ci și la asistente și infirmiere. Este un deficit de personal cronic pe care l-am resimțit extrem de intens în celelalte valuri, chiar dacă numărul de îmbolnăviri nu a fost foarte mare față de ce ne așteptăm să se întâmple în acest moment. Îmi este foarte teamă că numărul mare de îmbolnăviri va duce la o imposibilitate a noastră de a fi acolo unde pacientul are nevoie de noi, adică în spital. Este un risc extrem de mare la care suntem expuși cu toții, pentru că știm că marea majoritate a cazurilor de infectare în rândul cadrelor medicale provin tot din comunitate”, a declarat Beatrice Mahler, la Digi24.

Angajații infectați trebuie să stea câte 7-10 zile acasă

Un angajat infectat va lipsi cel puțin o săptămână de la muncă (Foto: Shutterstock)
Un angajat infectat va lipsi cel puțin o săptămână de la muncă (Foto: Shutterstock)

Și alte companii publice sau private riscă să ajungă într-un blocaj critic. O recunoaște inclusiv secretarul de stat Raed Arafat: „Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Se închid activităţi economice prin îmbolnăvirea în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare la domiciliu. Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”. Conform legii, în caz de infectare cu SARS-CoV-2, forme ușoare, vaccinații trebuie să stea izolați în case 7 zile, nevaccinații 10 zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net